Kategorie

2007-07-30

Łazanki

    Łazanki
    (wg przepisu Wkn)

  • pół małej kapusty

  • 20 dag pieczarek

  • duża cebula

  • kilka plastrów wędzonego boczku, chuda kiełbasa albo szynka (oczywiście w wersji wegetariańskiej bez kiełbaski)

  • olej

  • około 3/4 paczki makaronu łazanki


  • Kapustę pokroić na niewielkie kawałki i ugotować na prawie miękko w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.
    Kiedy kapusta będzie się gotować pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na złoto na oleju, dorzucić pokrojone pieczarki i udusić z pieprzem i solą.
    W międzyczasie wstawić wodę na makaron, ugotować go z solą i przelać zimną wodą, żeby się nie sklejał.
    Podsmażyć wędlinkę albo kiełbaskę i wymieszać z pieczarkami. Wlać troche oleju i podsmażyć wszystko z odsączoną z wody kapustką. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
    Ja mieszam kapustę z łazankami jeszcze na patelni i podsmażam aż wszystko będzie gorące, ale można wymieszać składniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku.
    Oczywiście można też zrobić łazanki tylko z kiszoną kapustą, z dodatkiem suszonych grzybów, albo z mieszanej kapusty.

    Smacznego :)


2007-07-25

Bułeczki z twarogiem

    Bułeczki z twarogiem
    (wg przepisu Anusiaczka)

  • 25 dag twarogu

  • 25 dag mąki

  • 1 jajko

  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • sól (mniej niż 1/2 łyżeczki)


  • dodatki do wyboru:
  • dowolne zioła

  • kminek

  • papryka mielona

  • curry

  • posiekana cebula


  • Twaróg ucieramy (najlepiej w malakserze) z jajkiem i solą.
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy, razem z wybranym dodatkiem do sera, zagniatamy gładkie ciasto.
    Formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na natłuszczonej blaszce i wkładamy do pieca, nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy bułeczki ok.20 minut.

    Smacznego :)




Leniwe gołąbki

    Leniwe gołąbki
    (wg przepisu sd_silver)

  • 70 dag mięsa mielonego najlepiej wieprzowego

  • około 80 dag białej kapusty

  • 1 duża cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 szklanka ryżu

  • 1/2 szklanki kaszy manny

  • 2 jaja

  • sól, pieprz, maga, sos sojowy

  • 2-3 kostki rosołowe

  • przecier pomidorowy

  • łyżka mąki pszennej

  • łyżka mąki ziemniaczanej


  • Do mięsa dodajemy startą na drobnej tarce lub zsiekana malakserem i odciśnięta kapustę, surowy ryż, kasze mannę, jajka, drobno posiekaną cebule, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, magę i sos sojowy. Soli nie dużo, bo będzie słony sos. Wszystko wyrabiany, formujemy nieduże, podłużne kotlety, smażymy je na oleju, na dużym ogniu, aż będą bardzo rumiane z obu stron, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Kostki rosołowe rozpuszczamy w takiej ilości wody, aby po zalaniu kotletów były one przykryte. Wstawiamy przykryte naczynie do piekarnika i pieczemy około 50-60 min w 170 stopni. Kotlety powinny urosnąć, teraz należy ostrożnie, żeby się nie poparzyć, zlać sos do rondla. Sosu będzie raczej mało, należy dolać sporo wody, tak aby po wlaniu sosu z powrotem do naczynia przykrył on kotlety. Zagotowujemy sos, dodajemy przecier, doprawiamy do smaku, mąki rozrabiamy zimną wodą i wlewamy do sosu, zagotowujemy, sos będzie raczej rzadki. Zalewamy nim kotlety i wstawiamy na chwilkę do piekarnika, gdy sos zacznie bulgotać to znaczy, że danie jest gotowe.

    Można jeść jako samodzielne danie, lub np. z ziemniakami jak zwykle kotlety.

    Smacznego :)


Placki ziemniaczane

    Placki ziemniaczane

    1-2 porcje:
  • 5 dużych ziemniaków

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka płatków owsianych górskich

  • 1 cebula

  • sól, pieprz


  • Ziemniaki i cebulę zetrezć na drobnej tarce, połaczyć z pozostałymi składnikami. Smażyć na gorącym tłuszczu.
    Jeśli placki będą spożywane na słodko to można pominąć cebulę, sól i pieprz.

    Smacznego :)


2007-07-21

Zupa ogórkowa



    Zupa ogórkowa

  • kilka dużych ogórków kiszonych

  • 1 marchew

  • 1 pietruszka

  • 1 seler

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 duże ziemniaki

  • listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kostka rosołowa warzywna


  • W ok 3/4 wrzątku rozpuścić kostkę warzywną, wrzucić całą cebulę, czosnek, listek laurowy i ziele angielskie. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę, a ogórki zetrzeć na tarce. Wrzucić do zupy (ziemniaki troszkę później, a ogórki na samym końcu) i gotować do miękkości. Można też dodać troszkę jakiegoś drobnego makaronu.

    Smacznego :)


Caprese

    Caprese

  • 100-150 g sera mozarella

  • 2 dojrzałe pomidory

  • kilka listków bazylii (ew. suszona)

  • oliwa z oliwek

  • sól, świeżo zmielony pieprz


  • Mozarellę pokroić w cienkie plastry, podobnie jak pomidory i ułożyć na przemian na talerzu. Z oliwy i soli zrobić sos, posypac świeżo zmielonym pieprzem, udekorować liśćmi bazylii. Podawać z białym pieczywem.
    Optymalny smak sałatki otrzymamy schładzając ją przez godzinę w lodówce - składniki nabiorą wówczas delikatnego smaku szlachetnego sosu.

    Smacznego :)


2007-07-15

Burritos

    Dziś obiad po meksykańsku - czyli burritos. Ja z lenistwa wykorzystałam gotowe tortille pełnoziarniste i tylko farsz zrobiłam zgodnie z przepisem ;-) ale z poniższego przepisu też podobno wychodzą smaczne tortille

    Burritos


    Farsz:
  • 1 pierś z kurczaka

  • 2 puszki czerwonej fasoli

  • 1 puszka pomidorów

  • 2-3 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 20-30 dkg sera żółtego

  • 1 papryczka chili lub przyprawa chili

  • przyprawa papryka na ostro

  • szczypior

  • pieprz, sól, bazylia, oregano, pół łyżeczki cynamonu, oliwa


  • Ciasto:
  • mąka, woda, oliwa


  • Farsz:
    1. Kurczaka pokrojonego w kostkę przyprawiamy na ostro i zostawiamy na parę godzin (taki jest najlepszy, ale można odrazu smażyć).
    2. Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy chwilę na dużym ogniu.
    3. Przekładamy do naczynia i smażymy pokrojony w kostkę czosnek i cebulę skrojoną w krążki.
    4. Fasolę odcedzamy i wrzucamy na patelnię i wszystko razem smażymy.
    5. Dodajemy pomidory i dalej smażymy.
    6. Wszystkie składniki z patelni wrzucamy do naczynia z kurczakiem, doprawiamy DUZĄ ILOŚCIĄ papryki chili, papryką na ostro, pieprzem, itp. i wszystko dusimy ok. 10 min. Na koniec, przed podaniem wrzucamy bazylię, posypujemy pokrojonym szczypiorem.

    Ciasto:
    1. Ugniatamy ciasto z mąki i wody (proporcje wg uznania, zależy ile jest osób) z dodatkiem odrobiny oliwy. Ciasto musi być sprężyste, miękkie.
    2. Jeśli się klei, dosypujemy mąki.
    3. Rozwałkowujemy kawałeczki ciasta na cienki, okrągły placek.
    4. Taki placek pieczemy chwilę na małym ogniu na suchej patelni, przewracamy na drugą stronę.
    Najlepiej odstawić ciasto na ok. 20 min. i dopiero potem wałkować.

    Na gotowy placek sypiemy starty ser (dużo sera), farsz, składamy w pół lub zawijamy i zjadamy albo polewamy sosem salsa - jeśli akurat mamy, śmietaną czy kechupem.

    Smacznego :)

2007-07-13

Placuszki kurczakowo-serowo-pieczarkowe

    Bardzo fajne, szybkie placuszki + suróweczka i gotowy pyszny obiad jest :)

    Placuszki kurczakowo-serowo-pieczarkowe
    (wg przepisu mikiD)

    Na ok 5 porcji:
  • 20 dag piersi z kurczaka

  • 20 dag pieczarek

  • 20 dag żółtego sera

  • 4 jajka

  • 3 łyżki mąki ziemniacznej

  • zioła prowansalskie, sól, pieprz


  • Pieczarki i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, piersi pokroić na kawałeczki, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, przyprawy, wymieszać i smażyć na rumiano.

    Smacznego :)


2007-07-07

Kurczakowe kieszonki

    Kurczakowe kieszonki

    Na 4 porcje:
  • 4 filety z piersi kurczaka

  • czerwona papryka

  • cebula

  • 20 dag pieczarek

  • pęczek szczypiorku


  • Piersi umyć, osuszyć, każdą naciąć w poprzek tak, by powstała kieszeń. Dokładnie natrzeć solą i pieprzem.
    Oczyszczone pieczarki i cebulę drobno pokroić i podsmażyć na łyżce oleju. Gdy wystygną, dodać drobno pokrojoną czerwoną paprykę i szczypiorek. Przyprawić do smaku (farsz powinien być dość pikantny).
    Kieszenie napełnić farszem i spiąć. Panierować i smażyć na patelni lub zapiekać w piekarniku (200st ok 30 min.)

    Smacznego :)


2007-07-06

Kotleciki ruskie

    Dla amatorów pierogów ruskich i nie tylko :)
    Zamiast smażyc można też dodać dodatkowo 1 jajko, przełożyć masę do formy od tarty i siup do pieca... pycha


    Kotleciki ruskie
    (wg przepisu Marii z Łeby)

  • 1 kg ziemniaków

  • 30 dkg sera białego

  • 2 cebule

  • jajo

  • trochę bułki tartej

  • sól, pieprz


  • Ugotowane ziemniaki i ser zemleć w maszynce. Cebulę drobno posiekać i zeszklić, dodać do zmielonych ziemniaków i sera. Wbić jajo. Wymieszać wszystko razem, najlepiej ręką tak, aby utworzyła się jednolita masa (jeśli masa jest za rzadka dosypać trochę bułki tartej).Doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować kotleciki wielkości dłoni i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do lekkiego zarumienienia.
    Kotleciki podawać z surówką z kapusty kiszonej i z sosem pomidorowym.

    Smacznego :)


Kokosowa marchewka


    Kokosowa marchewka
    (wg przepisu aarici)

  • kilka marchewek

  • jabłko

  • wiórki kokosowe lub świeży kokos

  • cytryna, sól, pieprz


  • Startą na grubych oczkach marchewkę wymieszać z odrobiną startego jabłka, doprawić pieprzem, solą, sokiem z cytryny i cukrem - surówka ma być raczej słodka niż kwaśna ( proporcje zależą od tego jak słodka jest sama marchewka).
    Posypać wiórkami kokosowymi albo najlepiej płatkami świeżo pokrojonego, jeszcze tłuściutkiego orzecha kokosowego.

    Smacznego :)


2007-07-05

Pierś kurczaka w wiórkach kokosowych

    Pierś kurczaka w wiórkach kokosowych
    (wg przepisu kamili)

  • 1 jajko

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki wiórków kokosowych

  • sól

  • woda

  • sos sojowy

  • 20 dkg pieczarek

  • ew. papryka


  • Mięso pokroić w kawałki, zalać sosem sojowym, odstawić na godzinę.
    Jajko, mąkę, wiórki, wodę wymieszć na gęste ciasto. Wrzuciś w to mięso, wymieszać. Mięso smaży na goącym oleju. na koniec podsmażyć pieczarki, dodać do mięsa. Mozna poddusić, albo podawać na chrupko.

    Smacznego :)


2007-07-02

Biała kapusta duszona


    Tak przyrządzana kapusta to specjał czeski. Jedząc obiad w jednej z praskich knajpek tak nam ta kapustka zasmakowała, że stwierdziłam, że muszę zdobyć recepturę jej przyrządzania.. i udało się - przepis znalazłam tu i okazał się wcale nie tak bardzo skomplikowany :)

    Biała kapusta duszona

  • 1 kg białej kapusty

  • 100 gram smalcu

  • 40 g cebuli

  • 20 gram drobno mielonej mąki

  • sól, kminek, 20 gram cukru, ocet, woda albo rosół


  • Kapustę umyć, rozkroić, wyciąć głąb i pokroić na paseczki. Włożyć do rondla, podlewać wodą albo rosołem i bez pokrywki dusić. W innym garnku rozpuścić smalec. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć. Dodać podduszoną kapustę, sól, kminek. Całość oprószyć mąką i dusić aż będzie miękkie. Dodać cukier i ocet do smaku.

    Smacznego :)