Prosta w wykonaniu i smaczna przekąska na bezmięsny obiad lub kolację
Fritatta z warzywami
(wg miesięcznika "Moje gotowanie")
Na 3-4 porcje:
- 6 jajek
- 1/2 papryki
- 1 cebula
- 1 pomidor
- ząbek czosnku
- 3/4 szkl. mrożonego groszku (ew. z puszki)
- 3 mniejsze ugotowane i ostudzone ziemniaki
- 75 ml mleka
- sól, pieprz, curry, papryka, gałka muszkatołowa, troszkę oliwy, natka
Ziemniaki pokroić w plasterki, paprykę w paski, pomidor w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Oliwę rozgrzać, zeszklić cebulę, dodać paprykę, smażyć kilka minut. Dodać ziemnikai, czosnek , groszek i natkę, wymieszać, przesmażyć. Przyprawić solą. Prtzełożyć do natłuszczonej formy.
Mleko i jajka roztrzepać ze szczyptą papryki, gałki muszk., curry, przyprawić solą i pieprzem - polać warzywa. Piec ok 25 min. w temp 180 st aż masa się zetnie i lekko zrumieni. Podawać z oliwkami.
Smacznego :)
Lekko kwaskowata, intensywnie pomidorowa i bardzo aromatyczna! Bardzo nam smakowała, a mąż ją nawet mianował zupą roku :)
Pomidorowa po włosku
(wg książki "Wielka Księga Kucharska")
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu (ja użyłam bulion warzywny z kostki)
- sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Cebule drobno pokroić, posmażyć na rozgrzanej oliwie (nie rumienić). Przełożyć cebulę do garnka, wlać bulion. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do bulionu. Przyprawić całość solą, pieprzem, bazylią, oregano i tymiankiem. Zagotować.
Pomidory sparzyć wrzątkiem , obrać ze skórki, wykroić nasady ogonków i miąższ dodać do zupy. Gotować 15 min. Zmiksowaćna gładki krem. Podawać z grzankami lub makaronem.
Smacznego :)
Moja specjalność z czasów panieńskich ;-)
Papryczki faszerowane mięsem i ryżem
- 1 paczka ryżu
- mięso mielone z indyka 400g
- 5 średnich papryk lub 4 większe
- 1 cebula
- 1 koncentrat pomidorowy
- 1 łyżka margaryny
- 1 płaska łyżka mąki
- sól, pieprz
Ryż ugotować, cebulę drobno pokroić i wymieszać z mięsem, posolić, popieprzyć.
Papryki wydrążyć i wyfilować nadzieniem.
Rozpuścić tłuszcz, dodać mąkę, mieszać jakiś czas zasmażkę aż się zapieni, dodać koncentrat, ok 1,5 szklanki wody, sól, pieprz i wymieszać.
Włożyć papryki do sosu i gotować ok 1h.
Smacznego :)