Kategorie

2007-08-30

Fritatta z warzywami

    Prosta w wykonaniu i smaczna przekąska na bezmięsny obiad lub kolację

    Fritatta z warzywami
    (wg miesięcznika "Moje gotowanie")

    Na 3-4 porcje:
  • 6 jajek

  • 1/2 papryki

  • 1 cebula

  • 1 pomidor

  • ząbek czosnku

  • 3/4 szkl. mrożonego groszku (ew. z puszki)

  • 3 mniejsze ugotowane i ostudzone ziemniaki

  • 75 ml mleka

  • sól, pieprz, curry, papryka, gałka muszkatołowa, troszkę oliwy, natka


  • Ziemniaki pokroić w plasterki, paprykę w paski, pomidor w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Oliwę rozgrzać, zeszklić cebulę, dodać paprykę, smażyć kilka minut. Dodać ziemnikai, czosnek , groszek i natkę, wymieszać, przesmażyć. Przyprawić solą. Prtzełożyć do natłuszczonej formy.
    Mleko i jajka roztrzepać ze szczyptą papryki, gałki muszk., curry, przyprawić solą i pieprzem - polać warzywa. Piec ok 25 min. w temp 180 st aż masa się zetnie i lekko zrumieni. Podawać z oliwkami.

    Smacznego :)


2007-08-27

Pomidorowa po włosku

    Lekko kwaskowata, intensywnie pomidorowa i bardzo aromatyczna! Bardzo nam smakowała, a mąż ją nawet mianował zupą roku :)

    Pomidorowa po włosku
    (wg książki "Wielka Księga Kucharska")

  • 1 kg pomidorów

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 szklanki bulionu (ja użyłam bulion warzywny z kostki)

  • sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek

  • 2 łyżki oliwy z oliwek


  • Cebule drobno pokroić, posmażyć na rozgrzanej oliwie (nie rumienić). Przełożyć cebulę do garnka, wlać bulion. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do bulionu. Przyprawić całość solą, pieprzem, bazylią, oregano i tymiankiem. Zagotować.
    Pomidory sparzyć wrzątkiem , obrać ze skórki, wykroić nasady ogonków i miąższ dodać do zupy. Gotować 15 min. Zmiksowaćna gładki krem. Podawać z grzankami lub makaronem.

    Smacznego :)


2007-08-26

Papryczki faszerowane mięsem i ryżem

    Moja specjalność z czasów panieńskich ;-)

    Papryczki faszerowane mięsem i ryżem

  • 1 paczka ryżu

  • mięso mielone z indyka 400g

  • 5 średnich papryk lub 4 większe

  • 1 cebula

  • 1 koncentrat pomidorowy

  • 1 łyżka margaryny

  • 1 płaska łyżka mąki

  • sól, pieprz


  • Ryż ugotować, cebulę drobno pokroić i wymieszać z mięsem, posolić, popieprzyć.
    Papryki wydrążyć i wyfilować nadzieniem.
    Rozpuścić tłuszcz, dodać mąkę, mieszać jakiś czas zasmażkę aż się zapieni, dodać koncentrat, ok 1,5 szklanki wody, sól, pieprz i wymieszać.
    Włożyć papryki do sosu i gotować ok 1h.

    Smacznego :)