Kategorie

2007-09-30

Leczo

    To węgierskie danie doskonałe na jesienny obiadek

    Leczo

  • 4-5 świeżych papryk (ok 1kg)

  • 5 dużych dojrzałych pomidorów

  • 2 duże cebule

  • chuda kiełbasa (3 małe sztuki)

  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra


  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki i wrzucić do garnka do duszenia. Kiedy już się rozpadną, dodać pokrojoną w plastry paprykę i zeszklone paski cebuli. Wrzucić kostkę rosołową do smaku i dusić aż papryka będzie miękka. Wtedy dołożyć pokrojoną w paseczki i podsmażoną kiełbaskę. Wszystko doprawić na ostro według uznania i podawać z pieczywem lub ziemniakami.

    Smacznego :)


2007-09-09

Fasolka szparagowa w pomidorach

    Szybkie i - dla lubiących fasolkę - baaardzo dobre

    Fasolka szparagowa w pomidorach
    (wg przepisu Bea73)

  • 1/2 kg fasolki szparagowej

  • 1 cebula

  • 3 lyzki oliwy z oliwek

  • 1/2 kg dobrze dojrzalych pomidorow

  • 3 zabki czosnku

  • 1 lyzeczka posiekanej natki pietruszki

  • sol, pieprz


  • Fasolke umyc, osuszyc, uciac konce, ewentualnie przeciac na pol.
    Posiekana cebulke przesmazyc na oliwie, nastepnie wrzucic fasolke
    i dusic z cebulka ok. 10 min. Dorzucic pokrojone w kostke pomidory,
    zmiazdzony czosnek i przyprawy. Przykryc i dogotowac (30-45 min).

    Smacznego :)


2007-09-08

Zupa buraczkowa z fetą

    Lekko słodkawa zupa buraczkowa idelanie komponuje się ze słonym serem feta, a pieczone pomidory nadają zupce dodatkowego aromatu

    Zupa buraczkowa z fetą
    (wg przepisu tatter)

  • 600g buraków, obranych, startych lub w kostkę niewielkę pokrojonych

  • 500g dojrzałych pomidorów, przepołowionych

  • 1 duża cebula, drobno posiekana

  • 1 ząbek czosnku, z grubsza siekany

  • 2 łyżki oliwy

  • 500ml dobrego wywaru wolowego (z kurczka lub warzywnego od biedy)

  • sól i pieprz

  • 125g greckiej fety


  • Zapiec połówki pomidora, uprzednio posypane czosnkiem i opryskane "połową" oliwy (pół godziny w 190C). Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek.
    Pozostałą oliwę rozgrzać i zeszklić na nim cebulę. Dodać buraki i zalać wszystko wywarem. Doprawić i gotować na małym ogniu, aż buraczki będą miękkie (7-10 min). Teraz dodać pomidorowe puree. Wszystko zmiksować w blenderze.
    Można podawać na zimno i na gorąco. Fetę pokruszyć (nie kroić), wlożyć do zupy.

    Smacznego :)


2007-09-02

Pizza na grubym cieście

    Rewelacyjny przepis na spód do pizzy - z zewnątrz chrupiący a w środku mięciutki. Ach.. co to był za smak!

    Pizza na grubym cieście
    (wg przepisu Petera Reinharta z książki "American Pie" podanego przez dziuunię)

    Składniki na 3 spody o średnicy ok. 30 cm lub 4 o średnicy ok. 25 cm (ok 6 porcji)

  • 650 g mąki pszennej typ 650

  • 1,5 łyżki cukru lub miodu

  • 2 łyżeczki soli

  • 1,5 łyżeczki drożdży instant

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 3/4 szklanki- ok. 430 ml wody w temp. pokojowej


  • Suche składniki przesiać do miski, dodać mokre i miksować na średnich obrotach 4
    minuty. Odstawić ciasto na 5 minut, a potem miksować jeszcze 2 minuty. Podzielić ciasto na porcje, uformować spłaszczone kule i włożyć do misek wysmarowanych oliwą.
    Przykryć folią i odstawić na 15 minut, a następnie włożyć na min. 12 godzin do lodówki. 2 godziny przed pieczeniem wyjąć ciasto z lodówki.
    Piekarnik rozgrzać z kamieniem do maksymalnej temperatury, nagrzewać minimum 20 minut. Spód lekko rozwałkować, następnie rozciągać nadając okrągły kształt. Deskę lub łopatę do pizzy posypać semoliną lub krupczatką, połozyć na niej spód i nakladać sos i składniki na wierzchu pizzy. Zsunąć pizzę do piekarnika i piec aż spód spuchnie, a ser się stopi i zarumieni (ok 10-15 min.). Spód czasem piecze się na ciemnobrązowo, ale nie jest wtedy wcale twardy lecz chrupiący.
    Upieczoną pizzę zsunąć na kratkę i odstawić na chwilkę żeby odparowała(inaczej spód
    będzie zaparzony i straci chrupkość).

    Smacznego :)