Kategorie

2007-11-12

Kremowa pasta z soczewicy

    Bardzo dobra wegetariańska pasta do kanapek

    Kremowa pasta z soczewicy

  • filiżanka soczewicy (najlepiej połówki, u mnie była pomarańczowa)

  • ~ 3 filizanki wody


  • 2 ząbki czosnku lub 1 łyzeczka sproszkowanego

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 - 2 lyzeczki musztardy (ja lubie Dijon)

  • 1/2 lyzeczki pieprzu

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1/2 łyżeczki "chinskich 5 przypraw" (mozna pominąć)


  • Zagotować wodę, wsypać soczewicę i pozostałe składniki (czosnek można dać już do gotowania albo na sam koniec już do miksowania - surowy). Gotować pilnując by nie kipiała. Ewentualnie dolać wody jesli będzie za mało. Ostudzić. Przełożyć do miksera lub przekręcić przez maszynkę.

    Smacznego :)


2007-11-11

Piersi z kurczaka zapiekane na porach

    Mięsko jest mięciutkie, kruche i bardzo smaczne :)

    Piersi z kurczaka zapiekane na porach
    (wg przepisu kici5)

  • podwójna pierś kurczaka

  • 2-3 pory (tyle żeby pokryć plasterkami dno naczynia)

  • majonez, przyprawy do kurczaka


  • Piersi kroimy na średniej wielkości kawałki (proponuję na 4 części każdą), przyprawiamy.
    Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ciasno pokrojone w cienkie plastry pory.
    Na porach układamy bardzo blisko siebie kawałki kurczaka.
    Z wierzchu smarujemy całość majonezem tak by nic nie wystawało i wstawiamy do piekarnika na 45-60 minut w temperaturze 180C.

    Smacznego :)


Krupnik

    Krupnik

  • kość mięsna schabowa

  • 4 ziemniaki

  • kawałek selera

  • marchew, pietruszka

  • cebula

  • kasza jęczmienna 100g

  • 0,5 szklanki mleka

  • ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz


  • Ugotować mięsny wywar wraz z cebulą, całą marchewką, kawałkiem selera, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim. Gdy wszystko będzie miękkie wyjąć kość, a do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kaszę oraz wlać mleko. Gotować do miękkości kaszy i ziemniaków. Z kości odzielić mięso i dodać do zupy. Marchewkę pokroić w kosteczkę.

    Smacznego :)


2007-11-04

Schab pod musztardową kołderką

    Można serwować na ciepło lub na zimno, tak przyrządzony schabik jest soczysty i naprawdę smaczny :)

    Schab pod musztardową kołderką
    (wg przepisu Aleex)

  • 1 kg - 1,20 kg surowego schabu

  • musztarda

  • sól, pieprz, papryka

  • 2-3 ząbki czosnku

  • ewentualnie 3 liście laurowe


  • Mięso osolić, doprawić przyprawami, obłożyć ząbkami czosnku, ewentualnie listkami laurowymi. W przykrytym naczyniu włożyć schab do lodówki.
    Następnego dnia z mięsa zdjąć czosnek i listki laurowe.
    Schab dokładnie ze wszystkich stron obłożyć musztardą.
    Włożyć do naczynia żaroodpornego i podlać kilkoma łyżkami wody i 1 łyżką oliwy.
    Tak przygotowaną potrawę wsadzić do zimnego piekarnika. Podnieść temperaturę do 220 stopni C. Gdy schab zacznie się mocno gotować, zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 170 stopni C. Piec mięso ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik.

    Smacznego :)