Bardzo dobra wegetariańska pasta do kanapek
Kremowa pasta z soczewicy
- filiżanka soczewicy (najlepiej połówki, u mnie była pomarańczowa)
- ~ 3 filizanki wody
- 2 ząbki czosnku lub 1 łyzeczka sproszkowanego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 - 2 lyzeczki musztardy (ja lubie Dijon)
- 1/2 lyzeczki pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki "chinskich 5 przypraw" (mozna pominąć)
Zagotować wodę, wsypać soczewicę i pozostałe składniki (czosnek można dać już do gotowania albo na sam koniec już do miksowania - surowy). Gotować pilnując by nie kipiała. Ewentualnie dolać wody jesli będzie za mało. Ostudzić. Przełożyć do miksera lub przekręcić przez maszynkę.
Smacznego :)
Mięsko jest mięciutkie, kruche i bardzo smaczne :)
Piersi z kurczaka zapiekane na porach
(wg przepisu kici5)
- podwójna pierś kurczaka
- 2-3 pory (tyle żeby pokryć plasterkami dno naczynia)
- majonez, przyprawy do kurczaka
Piersi kroimy na średniej wielkości kawałki (proponuję na 4 części każdą), przyprawiamy.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ciasno pokrojone w cienkie plastry pory.
Na porach układamy bardzo blisko siebie kawałki kurczaka.
Z wierzchu smarujemy całość majonezem tak by nic nie wystawało i wstawiamy do piekarnika na 45-60 minut w temperaturze 180C.
Smacznego :)
Krupnik
- kość mięsna schabowa
- 4 ziemniaki
- kawałek selera
- marchew, pietruszka
- cebula
- kasza jęczmienna 100g
- 0,5 szklanki mleka
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Ugotować mięsny wywar wraz z cebulą, całą marchewką, kawałkiem selera, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim. Gdy wszystko będzie miękkie wyjąć kość, a do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kaszę oraz wlać mleko. Gotować do miękkości kaszy i ziemniaków. Z kości odzielić mięso i dodać do zupy. Marchewkę pokroić w kosteczkę.
Smacznego :)
Można serwować na ciepło lub na zimno, tak przyrządzony schabik jest soczysty i naprawdę smaczny :)
Schab pod musztardową kołderką
(wg przepisu Aleex)
- 1 kg - 1,20 kg surowego schabu
- musztarda
- sól, pieprz, papryka
- 2-3 ząbki czosnku
- ewentualnie 3 liście laurowe
Mięso osolić, doprawić przyprawami, obłożyć ząbkami czosnku, ewentualnie listkami laurowymi. W przykrytym naczyniu włożyć schab do lodówki.
Następnego dnia z mięsa zdjąć czosnek i listki laurowe.
Schab dokładnie ze wszystkich stron obłożyć musztardą.
Włożyć do naczynia żaroodpornego i podlać kilkoma łyżkami wody i 1 łyżką oliwy.
Tak przygotowaną potrawę wsadzić do zimnego piekarnika. Podnieść temperaturę do 220 stopni C. Gdy schab zacznie się mocno gotować, zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 170 stopni C. Piec mięso ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik.
Smacznego :)