Kategorie

2007-12-31

Warstwowa sałatka śledziowa

    Warstwowa sałatka śledziowa

  • 3-4 filety śledziowych wymoczonych i pokrojonych w dzwonka

  • 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane

  • 2 duże średnie ugotowane i obrane buraki

  • 2-3 jaja ugotowane na twardo, oddzielić żółtka od białek

  • mały kubek śmietany, trochę majonezu - połączyć i dodać sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki - posiekać


  • Układać w szklanym naczyniu warstwami, (smarując każdą warstwę sosem ze śmietany i majonezu):
    1. białka starte na malutkich oczka tarki
    2. śledzie
    3. ziemniaki starte na grubych oczkach tarki
    4. buraki również na grubych oczkach tarki
    5. żółtka starte na małych oczkach tarki
    6. wierzch posypać natką pietruszki

    Smacznego :)

2007-12-29

Schab ze śliwkami

    Schab ze śliwkami
    (wg książki "Wyborne mięsiwa")

  • ok 1kg schabu

  • kilkanaście suszonych węgierek lub brzoskwiń

  • kilkanaście ziaren jałowca

  • majeranek, trochę bulionu lub wody, sól, pieprz, trochę tłuszczu


  • Schab umyś, osuszyc. Cienkim nożem zrobić w mięsie otwory przez całą długość, włożyć tam suszone owoce upychając je drewnianym trzonkiem. Mięso krótko obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu, następnie posypać solą pieprzem i resztą przypraw.
    Piec w brytfance w temp. 180st dość długo, bo ok 1,5h i od czasu do czasu podlewając bulionem lub wodą, by się mięso nie wysuszyło.
    Schab przed podaniem pokroić w plastry.

    Smacznego :)


2007-12-09

Kotlet drobiowy w musztardowej panierce

    Kotlet drobiowy w musztardowej panierce

  • 4 kotlety z piersi kurczaka

  • 4 łyżki musztardy miodowej

  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej

  • 1/3 szklanki tartej bułki

  • sól, pieprz

  • olej


  • Sposób przyrządzenia:
    Filet umyć, osuszyć, rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Każdy kotlet nasmarować obficie musztardą i panierować w bułce tartej wymieszanej z mąką kukurydzianą. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.

    Smacznego :)


2007-12-02

Kotleciki z kaszy gryczanej

    Szybkie i smaczne danie. Może być dodatkiem do mięsa lub jako samodzielne danie np. z sosem grzybowym

    Kotleciki z kaszy gryczanej

    (wg przepisu personki)

  • 1 szkl ugotowanej kaszy gryczanej

  • 1 szkl płatków owsianych, np. górskich albo innych

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • przyprawy

  • Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odczekać ok 15 min, wymieszać z ugotowaną kaszą, dodać do tego drobno pokrojoną i uduszoną cebulę, 3 rozgniecione ząbki czosnku, przyprawić do smaku, formować kotlety, smażyć na małym ogniu na złoty kolor.

    Smacznego :)