Mmmmmmmm... ale mieliśmy dziś pyszne śniadanko :)
Chrupiące tosty z miękką ciągnącą mozarellą w środku -
Just look at this cheese ;)
Mozarella in carozza czyli gorące tosty z mozarellą
(wg przepisu Nigelli Lawson)
Na 3 sztuki:
- biały chleb tostowy - 6 kromek
- kulka mozzarelli (100g)
- 1 jajko
- mąka
- mleko
- oliwa z oliwek
Z kromek chleba tostowego odkrawamy skórki (niekoniecznie), mozzarellę kroimy w plasterki. Jajko rozbijamy jak na jajecznicę. Między dwie kromki chleba wkładamy plasterek mozzarelli i sklejamy brzegi (można delikatnie brzegi kromek posmarować masłem, wtedy jest jeszcze łatwiej to zrobić). Zanurzamy te "pakieciki" w mleku, maczamy w roztrzepany jajku, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Smacznego :)
Przepyszna zupa, doskonała na takie zimne popołudnia jak dziś brr ...
Rozgrzewa i poprawia humor :)
Pikantna pomidorowa z soczewicą
(wg przepisu marghe)
- puszka pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1 papryczka ostra
- czerwona soczewica
- przecier pomidorowy ok 200ml
Czosnek zmiażdżyć, szalotki pokroić, papryczkę pokruszyć i wszystko wrzucić na patelnię z łyżką oliwy, podsmażyć. Dodać paprykę w proszkum sól i pieprz, wlać wodę lub wywar (nie za dużo - ok 1,5 szklanki), dodać pomidory i przecier pomidorowy, pogotować, zmiksować.
Wsypać czerwoną soczewicę i gotować aż zmięknie.
Chlapnąć łyzke naturalnego jogurtu (niekoniecznie).
Smacznego :)
To mój pierwszy chleb :) bardzo smaczny, z chrupiącą skórką, mięciutki i pełen ziaren w środku - czyli dokładnie taki jaki lubię :)
Chleb wieloziarnisty
(wg przepisu Komarki)
Na 2 bochenki 10x30 cm:
- 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką)
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 6 łyżek łuskanego słonecznika
- 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek dyni
- 1,5 łyżki soli
- 5 łyżek cukru
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 litr ciepłej wody
Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie łyżką. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrobić ponownie (wymieszać łyżką) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (10x30). Odstawić do wyrośnięcia (ok 15 minut). Posypać chleb pestkami dyni i słonecznika.
Piec ok 1h w temp. 230ºC.
Smacznego :)
Ciekawe połączenie smaków - lekko pikantne mięso z delikatną nutą słodyczy
Piersi kurczaka w miodowym sosie
- 4 filety z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka piepprzu
- płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- oliwa
- szklanka tłustego mleka
- 4 łyżki płynnego miodu
Mięso natrzeć przyprawami i odstawić na 10 min. w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać oliwę wraz z ząbkami czosnku, gdy się zrumienią odrzucamy je a na patelnię dajemy filety i samżymy rumieniąc z obu stron. Zmniejszamy ogień, zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem, naczynie przykrywamy i dusimy ok 20-25 min. Podajemy z ryżem i sezonową łagodną surówką.
Smacznego :)