Kategorie

2008-05-31

Udka w ziołowym sosie


    Dobra alternatywa dla tradycyjnie przyrządzanych udek, a ziołowy sosik nadaje im charakteru :)

    Udka w ziołowym sosie
    (wg przepisu Anusiaczka)

  • 4 udka z kurczaka
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • sól, pieprz
  • olej/oliwa do smażenia

    Udka kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do miski i obficie skrapiamy sosem sojowym. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej pół godziny do lodówki.
    Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i mocno podsmażamy z każdej strony.
    Bulion mieszamy dokładnie z musztardą i ziołami. Tak przygotowanym sosem zalewamy udka, przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. W połowie duszenia przewracamy udka na drugą stronę.

    Smacznego :)


Wiosenna surówka z kalarepki i ogórka


    Pełna witamin wiosenna surówka

    Wiosenna surówka z kalarepki i ogórka

  • młoda kalarepka
  • 2 małe świeże ogórki
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki posiekanego kopru lub zielonej cebulki
  • ½ szklanki jogurtu
  • sól i pieprz

    Kalarepkę oczyścić z dużych, stwardniałych liści, pozostawiając te młode i obrać. Ogórki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Młode listki kalarepki posiekać. Kalarepkę zetrzeć na tarce z dużymi otworami i posypać lekko solą, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać ją z jogurtem i zieleniną. Przyprawić i wymieszać z ogórkami.

    Smacznego :)