Danie rewelacja! Na pewno jeszcze raz zagości na naszym stole :) Za pomysł dziękuję mojej koleżance Klaudii i przy okazji pozdrawiam :)
Kurczak z ananasem, żurawiną zapieczony z serem
(wg przepisu Klaudii)
- pojedyncza pierś kurczaka (lub 2 kawałki schabu)
- 2 krążki ananasa z puszki
- 2 łyżeczki żurawiny (konfitura)
- 2 plasterki żółtego sera
Mięso podzielić na 2 cżęści i rozbić na kotlety, posolić, popierzyć i doprawić przyprawą do kurczaka. Usmażyć mięso z 2 stron, pod koniec smażenia nałożyć na mięso po plasterku ananasa, do dziurki z ananasa dodać łyżeczkę żurawiny i przykryć plasterkiem żółtego sera. Trzymać mięso na ogniu pod przykryciem jeszcze chwilkę aż do rozpuszczenia sera.
Smacznego :)
Zupa kalafiorowa
- 1/2 mniejszego kalafiora
- kilka młodych marchewek
- młoda pietruszka
- mały młody seler
- 2 ziemniaki
- 1/4 szkl. mleka lub śmietany
Marchew, seler i pietruszkę obrać i gotować, dorzucić listek laurowy, ziele angielskie i warzywną kostkę rosołową. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i podzielonego na różyczki kalafiora. Gotować do miękkości, na koniec dodać mleko/śmietanę i doprawić do smaku.
Smacznego :)
Przepis wypatrzyłam na blogu Cudawianek, mięsko wyszło bardzo apetyczne
Kotleciki drobiowe w czosnkowym cieście
(wg przepisu patrycji0 z wielkiego zarcia)
- 2 piersi kurczaka
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, vegeta
2 piersi kurczaka podzielić na cztery części i rozbić na kotlety. Oprószyć pieprzem, solą i lekko vegetą. Czosnek posiekać bardzo drobno, wymieszać go z rozkłóconymi jajkami widelcem. Dodać do jajek również mąkę i majonez. Wymieszać wszystko na gładkie ciasto. Zanurzać kotlety w cieście i włożyć do lodówki do przegryzienia się (na czas ok 2h). Smażyć na rozgrzanej oliwie.
Smacznego :)
Barszczyk z botwinki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- młoda botwinka
- kostka bulionowa warzywna
- troszkę oliwy
- śmietana
Marchew, pietruszkę, seler pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oliwie. Następnie zalać warzywa bulionem warzywnym i gotować ok 10-15 minut. Botwinkę pokroić na kawałki i wrzucić do gotujących się warzyw, gotować jeszcze ok 5 min. aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku, zabielić śmietaną. Podawać z zienmniakami i podsmażoną cebulką lub z jajkiem.
Smacznego :)