Aromatyczna marchwiowo-korzenna zupa w sam raz na zimne jesienne popołudnie - moja propozycja na korzenny weekned :)
Krem marchwiowo-imbirowy z cynamonową nutką
(wg książeczki "Spotkanie z imbirem")
- 75dag marchwii
- 1 posiekana cebula
- 1 łyżka startego imbiru
- 3,5 szkl. bulionu drobiowego
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szkl. soku pomarańczowego
- 1/2 szkl. śmietaki 36%
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz
Marchew obrać, pokroić w plasterki. Rozgrzać olej, dodać cebulę i imbir, smażyć aż cebula będzie szklista. Dolać bulion i marchew. Przykryć i gotować na małym ogniu ok 30min., aż marchew będzie miękka. Ostudzić i zmiksować, wlać do garnka, dodać sok pomaraczowy i śmietanę. Podgrzewać 5 minut, dodać cynamo, przyprawić solą i pieprzem.
Smacznego :)
Pyszny mięciutki i kruchy schab w aromatycznym śliwkowym sosie może być świetną propozycją na świąteczny stół. Polecam :)
Schab śliwkowy za który mężowie noszą na rękach ;-)
(wg przepisu kermidt)
- 1 i 1/2 kg schabu
- pół cebuli
- 4 ząbki czosnku (lub więcej)
- 2 wielkie, kopiaste łyżki powideł śliwkowych
- trochę octu balsamicznego albo soku z cytryny
- sól (ok łyżeczki na kg miesa)
- sos sojowy
- zioła prowansalskie lub włoskie
- kilka łyżek oliwy
Do powideł dodać sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać sos sojowy do uzyskania konsystencji gęstego majonezu. Schab oprószyć ziołami, pokryć marynatą i na koniec znowu obsypać ziołami. Dorzucić cebulę w półtalarkach albo drobniej pokrojoną.
Polać oliwą wymieszaną z octem lub sokiem zytrynowym (4-6 łyżek).
Podpiec do silnego zrumienienia, po czym przewrocic schab i calosc zakryc folia aluminiowa. Sprawdzać nakluwajac widelcem, kiedy zmięknie.
Na koniec podpiec jeszcze raz odkryty. Zależnie od schabu piecze się 1-2 godziny w ok 170 st.
Przygotować sos: zlać sosik powstały podczas pieczenia, dosolić i jeszcze dodać powideł śliwkowych - do smaku. Ewentualnie zagęścić mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną.
Smacznego :)
I ostatnia propozycja na orzechowy tydzień, tym razem pyszne kotleciki z bakaliowo-paprykowym nadzieniem. Robiłam je już kilkakrotnie i lubię do nich wracać. Podaję z ryżem i buraczkami konserwowanymi.
Filet z indyka faszerowany
- kilka kawałków fileta z indyka rozbitych na kotlety
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek
- 1/2 czerwnonej papryki
- oregano, pieprz, przyprawa do kurczaka
- jajko
- mąka
- bułka tarta
Rodzynki sparzyć, paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać posiekane orzechy, posypać oregano, popierzyć i wymieszać. Filety oprószyć przyprawą do drobiu, na każdy kotlet nałożyć farsz i złożyć w kopertę. Panierować w mące, jajku i bułce tartej, usmażyć na rumiano.
Smacznego :)
To moja kolejna propozycja na orzechowy tydzień, tym razem nie na słodko :) Brokuły, feta i prażone migdały - przepyszne i rewelacyjne połączenie smaków :) można podać jako dodatek do głównego dania w postaci sałatki lub może to być samodzielne danie np na lekką kolację. Gorąco polecam!
Brokuły z fetą i migdałami
(wg przepisu kluczyna)
- brokuły
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- kilka kropl octu balsamicznego
- łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- pieprz
- 3-4 ząbki czosnku
- odrobina gorącej wody
- płatki migdałowe
- ser FETA Light
- sól
Brokuły gotujemy na parze, ale żeby nie były za bardzo miekkie. Z oliwy, octu, miodu, musztardy, czosnku i pieprzu robimy sos, żeby nie było grudek rozprowadzamy go dosłownie odrobina gorącej wody. Brokuły dzielimy na mniejsze cząstki. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni z solą. Układamy na półmisku brokuły, na nich pokrojony w kosteczkę ser FETA, polewamy sosem i posypujemy prażonymi migdałami.
Smacznego :)