Kategorie

2008-11-28

Krem marchwiowo-imbirowy z cynamonową nutką



    Aromatyczna marchwiowo-korzenna zupa w sam raz na zimne jesienne popołudnie - moja propozycja na korzenny weekned :)

    Krem marchwiowo-imbirowy z cynamonową nutką
    (wg książeczki "Spotkanie z imbirem")

  • 75dag marchwii
  • 1 posiekana cebula
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 3,5 szkl. bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szkl. soku pomarańczowego
  • 1/2 szkl. śmietaki 36%
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz

    Marchew obrać, pokroić w plasterki. Rozgrzać olej, dodać cebulę i imbir, smażyć aż cebula będzie szklista. Dolać bulion i marchew. Przykryć i gotować na małym ogniu ok 30min., aż marchew będzie miękka. Ostudzić i zmiksować, wlać do garnka, dodać sok pomaraczowy i śmietanę. Podgrzewać 5 minut, dodać cynamo, przyprawić solą i pieprzem.

    Smacznego :)


2008-11-23

Schab śliwkowy


    Pyszny mięciutki i kruchy schab w aromatycznym śliwkowym sosie może być świetną propozycją na świąteczny stół. Polecam :)

    Schab śliwkowy za który mężowie noszą na rękach ;-)
    (wg przepisu kermidt)

  • 1 i 1/2 kg schabu
  • pół cebuli
  • 4 ząbki czosnku (lub więcej)
  • 2 wielkie, kopiaste łyżki powideł śliwkowych
  • trochę octu balsamicznego albo soku z cytryny
  • sól (ok łyżeczki na kg miesa)
  • sos sojowy
  • zioła prowansalskie lub włoskie
  • kilka łyżek oliwy

    Do powideł dodać sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać sos sojowy do uzyskania konsystencji gęstego majonezu. Schab oprószyć ziołami, pokryć marynatą i na koniec znowu obsypać ziołami. Dorzucić cebulę w półtalarkach albo drobniej pokrojoną.
    Polać oliwą wymieszaną z octem lub sokiem zytrynowym (4-6 łyżek).

    Podpiec do silnego zrumienienia, po czym przewrocic schab i calosc zakryc folia aluminiowa. Sprawdzać nakluwajac widelcem, kiedy zmięknie.
    Na koniec podpiec jeszcze raz odkryty. Zależnie od schabu piecze się 1-2 godziny w ok 170 st.

    Przygotować sos: zlać sosik powstały podczas pieczenia, dosolić i jeszcze dodać powideł śliwkowych - do smaku. Ewentualnie zagęścić mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną.

    Smacznego :)




2008-11-16

Filet z indyka faszerowany orzechami, rodzynkami i papryką



    I ostatnia propozycja na orzechowy tydzień, tym razem pyszne kotleciki z bakaliowo-paprykowym nadzieniem. Robiłam je już kilkakrotnie i lubię do nich wracać. Podaję z ryżem i buraczkami konserwowanymi.

    Filet z indyka faszerowany

  • kilka kawałków fileta z indyka rozbitych na kotlety
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • 1/2 czerwnonej papryki
  • oregano, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta

    Rodzynki sparzyć, paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać posiekane orzechy, posypać oregano, popierzyć i wymieszać. Filety oprószyć przyprawą do drobiu, na każdy kotlet nałożyć farsz i złożyć w kopertę. Panierować w mące, jajku i bułce tartej, usmażyć na rumiano.

    Smacznego :)




2008-11-15

Brokuły z fetą i migdałami



    To moja kolejna propozycja na orzechowy tydzień, tym razem nie na słodko :) Brokuły, feta i prażone migdały - przepyszne i rewelacyjne połączenie smaków :) można podać jako dodatek do głównego dania w postaci sałatki lub może to być samodzielne danie np na lekką kolację. Gorąco polecam!

    Brokuły z fetą i migdałami
    (wg przepisu kluczyna)

  • brokuły
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • kilka kropl octu balsamicznego
  • łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • pieprz
  • 3-4 ząbki czosnku
  • odrobina gorącej wody
  • płatki migdałowe
  • ser FETA Light
  • sól

    Brokuły gotujemy na parze, ale żeby nie były za bardzo miekkie. Z oliwy, octu, miodu, musztardy, czosnku i pieprzu robimy sos, żeby nie było grudek rozprowadzamy go dosłownie odrobina gorącej wody. Brokuły dzielimy na mniejsze cząstki. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni z solą. Układamy na półmisku brokuły, na nich pokrojony w kosteczkę ser FETA, polewamy sosem i posypujemy prażonymi migdałami.

    Smacznego :)