- 1/2 kg chudego schabu środkowego bez kości
- 5 łyżek oleju
- łyżka masła
- 3 cebule pokrojone na cienkie talarki
- 1 ząbek czosnku
- 25 dkg pieczarek pokrojonych na plasterki
- 1 strąk czerwonej papryki
- 4 pomidory (ja biorę małą puszkę pomidorów pelati)
- 1 spory kiszony ogórek
- 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
- sól, pieprz
- ew. drobno posiekany szczypiorek
Schab kroimy ostrym nożem na plastry grubości 1 cm, a następnie w poprzek włókien na paski, które oprószamy solą i pieprzem.
W rondlu podgrzewamy silnie olej, dodajemy paski mięsa, które mieszając drewnianą łyżką - przesmażamy, by nabrały pięknego rumianego koloru.
Mięso wyjmujemy z rondla, do którego wkładamy łyżkę masła, pokrojone cebule i obrany, lecz w całości, ząbek czosnku. Po 5 minutach smażenia wkładamy z powrotem mięso, pieczarki, oczyszczony i pokrojony w poprzeczne paseczki strąk papryki. Po 10 minutach duszenia na średnim ogniu do rondla wkładamy pomidory (świeże obrane ze skórki i podzielone na ćwiartki, z puszki, jeśli są całe, pokrojone na mniejsze kawałki) oraz obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę kiszony ogórek. Całość przyprawiamy do smaku łyżeczką sproszkowanej papryki i - jeśli to konieczne - solą. Po 10 - 15 minutach danie jest gotowe. Możemy je przed podaniem posypać drobniutko pokrojonym szczypiorkiem.
(wg przepisu seniorki z forum cincin.cc)
Na okl. 4 porcje: