Piersi pod kartofelkami
(wg przepisu Iguany zamieszczonego na stronie http://www.cincin.cc/)
2-3 pojedyncze piersi kurczaka
2-3 ziemniaki
fasolka szparagowa (najlepiej zielona, może być mrożona)
kilka pieczarek
4
średnie
marchewki
kawałek dobrego wędzonego boczku (opcjonalnie)
3 łyżki oleju
przyprawy podstawowe i ziołowe w/g uznania (np. majeranek, papryka słodka, pieprz ziołowy, liść laurowy, gałązki oregano, sól)
łyżka sosu sojowego
łyżeczka octu balsamicznego (lub ewentualnie zwykłego)
Piec nastawiamy na max czyli ok 250 stopni.
Mięsko myjemy i posypujemy przyprawami, sosem sojowym i olejem (Liść laurowy wsadzamy pod mięso)- najwygodniej od razu w naczyniu żaroodpornym.
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchewkę obieramy i na słupki (niezbyt cienkie bo będą później zbyt miękkie) Posypujemy warzywa ziołami i solą.
Obok mięsa wsypujemy fasolkę, na górę marchewkę z ziemniaczkami.
Dolewamy ok pół szklanki wody ewentualnie bulionu warzywnego, przykrywamy i wkładamy do pieca na ok 30 do 40 min.
W tym czasie kroimy boczek w kosteczkę, a pieczarki w plasterki.
Ostrożnie wyciągamy naczynie i posypujemy pieczarkami i boczkiem, lekko posolić. Znowu przykrywamy i do piekarnika na jeszcze ok 10 do 20 min - zależy od ziemniaczków co można sprawdzić przy okazji dodania pieczarek.