- 4 udka z kurczaka
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka estragonu
- sól, pieprz
- olej/oliwa do smażenia
Udka kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do miski i obficie skrapiamy sosem sojowym. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej pół godziny do lodówki.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i mocno podsmażamy z każdej strony.
Bulion mieszamy dokładnie z musztardą i ziołami. Tak przygotowanym sosem zalewamy udka, przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. W połowie duszenia przewracamy udka na drugą stronę.
Smacznego :)
Dobra alternatywa dla tradycyjnie przyrządzanych udek, a ziołowy sosik nadaje im charakteru :)
Udka w ziołowym sosie
(wg przepisu Anusiaczka)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz