Kategorie

2013-02-02

Muffinki kurczakowe

  
  • ok. 400 g piersi kurczakowych
  • 50 - 100 g sera żółtego
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • majonez
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła



Pieczarki i cebulę pokroić i usmażyć na maśle - doprawiając pod koniec
smażenia solą i pieprzem. Paprykę i ser pokroić w kostkę. Natkę
posiekać.

Mięso podzielic na mniejsze kawałki, tak aby można było je rozbić na
formy kwadraty czy koła , który wejdzie do dołka muffinkowego i będzie
wystawał ponad niego. Staramy się rozbijać cieniutko brzegi, a środek
mięsa zostawiamy nieco grubszy. Doprawiamy mięso pieprzem i solą. Wkładamy do foremek, a w powstały
mięsny dołek wkładamy: pieczarki, kawałki sera i papryki, posypując
natką pietruszki (ja pietruszkę pominęłam, dałam tylko na górę jako
ozdoba).
Wystające kawałki mięsa zakładamy na siebie, tak aby zakryć nadzienie.
Wierzch posmarować majonezem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 - 40 minut.




Brak komentarzy: