Kategorie

2007-08-30

Fritatta z warzywami

    Prosta w wykonaniu i smaczna przekąska na bezmięsny obiad lub kolację

    Fritatta z warzywami
    (wg miesięcznika "Moje gotowanie")

    Na 3-4 porcje:
  • 6 jajek

  • 1/2 papryki

  • 1 cebula

  • 1 pomidor

  • ząbek czosnku

  • 3/4 szkl. mrożonego groszku (ew. z puszki)

  • 3 mniejsze ugotowane i ostudzone ziemniaki

  • 75 ml mleka

  • sól, pieprz, curry, papryka, gałka muszkatołowa, troszkę oliwy, natka


  • Ziemniaki pokroić w plasterki, paprykę w paski, pomidor w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Oliwę rozgrzać, zeszklić cebulę, dodać paprykę, smażyć kilka minut. Dodać ziemnikai, czosnek , groszek i natkę, wymieszać, przesmażyć. Przyprawić solą. Prtzełożyć do natłuszczonej formy.
    Mleko i jajka roztrzepać ze szczyptą papryki, gałki muszk., curry, przyprawić solą i pieprzem - polać warzywa. Piec ok 25 min. w temp 180 st aż masa się zetnie i lekko zrumieni. Podawać z oliwkami.

    Smacznego :)


Brak komentarzy: