- Lekko kwaskowata, intensywnie pomidorowa i bardzo aromatyczna! Bardzo nam smakowała, a mąż ją nawet mianował zupą roku :)
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu (ja użyłam bulion warzywny z kostki)
- sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Pomidorowa po włosku
(wg książki "Wielka Księga Kucharska")
Cebule drobno pokroić, posmażyć na rozgrzanej oliwie (nie rumienić). Przełożyć cebulę do garnka, wlać bulion. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do bulionu. Przyprawić całość solą, pieprzem, bazylią, oregano i tymiankiem. Zagotować.
Pomidory sparzyć wrzątkiem , obrać ze skórki, wykroić nasady ogonków i miąższ dodać do zupy. Gotować 15 min. Zmiksowaćna gładki krem. Podawać z grzankami lub makaronem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz