Kategorie

2007-11-12

Kremowa pasta z soczewicy

    Bardzo dobra wegetariańska pasta do kanapek

    Kremowa pasta z soczewicy

  • filiżanka soczewicy (najlepiej połówki, u mnie była pomarańczowa)

  • ~ 3 filizanki wody


  • 2 ząbki czosnku lub 1 łyzeczka sproszkowanego

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 - 2 lyzeczki musztardy (ja lubie Dijon)

  • 1/2 lyzeczki pieprzu

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1/2 łyżeczki "chinskich 5 przypraw" (mozna pominąć)


  • Zagotować wodę, wsypać soczewicę i pozostałe składniki (czosnek można dać już do gotowania albo na sam koniec już do miksowania - surowy). Gotować pilnując by nie kipiała. Ewentualnie dolać wody jesli będzie za mało. Ostudzić. Przełożyć do miksera lub przekręcić przez maszynkę.

    Smacznego :)


Brak komentarzy: