Kategorie

2007-11-04

Schab pod musztardową kołderką

    Można serwować na ciepło lub na zimno, tak przyrządzony schabik jest soczysty i naprawdę smaczny :)

    Schab pod musztardową kołderką
    (wg przepisu Aleex)

  • 1 kg - 1,20 kg surowego schabu

  • musztarda

  • sól, pieprz, papryka

  • 2-3 ząbki czosnku

  • ewentualnie 3 liście laurowe


  • Mięso osolić, doprawić przyprawami, obłożyć ząbkami czosnku, ewentualnie listkami laurowymi. W przykrytym naczyniu włożyć schab do lodówki.
    Następnego dnia z mięsa zdjąć czosnek i listki laurowe.
    Schab dokładnie ze wszystkich stron obłożyć musztardą.
    Włożyć do naczynia żaroodpornego i podlać kilkoma łyżkami wody i 1 łyżką oliwy.
    Tak przygotowaną potrawę wsadzić do zimnego piekarnika. Podnieść temperaturę do 220 stopni C. Gdy schab zacznie się mocno gotować, zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 170 stopni C. Piec mięso ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik.

    Smacznego :)




Brak komentarzy: