- Można serwować na ciepło lub na zimno, tak przyrządzony schabik jest soczysty i naprawdę smaczny :)
 - 1 kg - 1,20 kg surowego schabu
 - musztarda
 - sól, pieprz, papryka
 - 2-3 ząbki czosnku
 - ewentualnie 3 liście laurowe
 
Schab pod musztardową kołderką
(wg przepisu Aleex)
Mięso osolić, doprawić przyprawami, obłożyć ząbkami czosnku, ewentualnie listkami laurowymi. W przykrytym naczyniu włożyć schab do lodówki.
Następnego dnia z mięsa zdjąć czosnek i listki laurowe.
Schab dokładnie ze wszystkich stron obłożyć musztardą.
Włożyć do naczynia żaroodpornego i podlać kilkoma łyżkami wody i 1 łyżką oliwy.
Tak przygotowaną potrawę wsadzić do zimnego piekarnika. Podnieść temperaturę do 220 stopni C. Gdy schab zacznie się mocno gotować, zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 170 stopni C. Piec mięso ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik.
Smacznego :)



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz