- To mój pierwszy chleb :) bardzo smaczny, z chrupiącą skórką, mięciutki i pełen ziaren w środku - czyli dokładnie taki jaki lubię :)
- 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką)
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 6 łyżek łuskanego słonecznika
- 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek dyni
- 1,5 łyżki soli
- 5 łyżek cukru
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 litr ciepłej wody
Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie łyżką. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrobić ponownie (wymieszać łyżką) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (10x30). Odstawić do wyrośnięcia (ok 15 minut). Posypać chleb pestkami dyni i słonecznika.
Piec ok 1h w temp. 230ºC.
Smacznego :)
Chleb wieloziarnisty
(wg przepisu Komarki)
Na 2 bochenki 10x30 cm:
2 komentarze:
Ja zabieram się za chleb jutro. Ale razowy. Choć ten twój wygląda pysznie:)
Oooo! uwielbiam razowe chleby!
ja w pieczeniu chleba jestem dopiero początkujacą, ale pewno, ale mam nadzieję,że na razowca też przyjdzie kiedyś pora :)
Prześlij komentarz