Kategorie

2008-02-07

Piersi kurczaka w miodowym sosie

    Ciekawe połączenie smaków - lekko pikantne mięso z delikatną nutą słodyczy

    Piersi kurczaka w miodowym sosie
  • 4 filety z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka piepprzu
  • płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • oliwa
  • szklanka tłustego mleka
  • 4 łyżki płynnego miodu

    Mięso natrzeć przyprawami i odstawić na 10 min. w chłodne miejsce.
    Na patelni rozgrzać oliwę wraz z ząbkami czosnku, gdy się zrumienią odrzucamy je a na patelnię dajemy filety i samżymy rumieniąc z obu stron. Zmniejszamy ogień, zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem, naczynie przykrywamy i dusimy ok 20-25 min. Podajemy z ryżem i sezonową łagodną surówką.

    Smacznego :)


Brak komentarzy: