Kategorie

2008-03-10

Sos pieczarkowy na masełku


    Na szybki obiad jako dodatek do ziemniaczków, klusek śląskich, kaszy lub mięsa

    Sos pieczarkowy na masełku
    (wg przepisu Ruzi)

  • 30 dag pieczarek
  • 1-2 łyżki masla
  • troche wegety
  • zielenina (koperek, pietruszka lub zielona cebulka)
  • sól
  • pieprz
  • mąka
    sposób przygotowania

    Obrać i pokroić w plasterki pieczarki, nastepnie rozgrzewam maslo w rondelku i smażyć pieczarki kilka minut na duzym ogniu, tak aby puscily sok. Doprawić, dodać koperek, całość zalać gorącą wodą tak aby pieczarki były przykryte. Dusić pieczarki aż będą pysznie miękkie, rozrobić w 1/3 szkl wody 2 łyżeczki mąki, zdjąć sos z palnika i zagęścić mąką. Postawić sosik znowu na palnik i mieszać dokładnie aż się zagotuje. Można dodać do sosiku także śmietanke jeśli ktoś lubi.

    Smacznego :)


2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Wypróbowałam, bardzo smaczny, polecam!!!

Ola pisze...

cieszę się, że smakowało :)