- 30 dag pieczarek
- 1-2 łyżki masla
- troche wegety
- zielenina (koperek, pietruszka lub zielona cebulka)
- sól
- pieprz
- mąka
sposób przygotowania
Obrać i pokroić w plasterki pieczarki, nastepnie rozgrzewam maslo w rondelku i smażyć pieczarki kilka minut na duzym ogniu, tak aby puscily sok. Doprawić, dodać koperek, całość zalać gorącą wodą tak aby pieczarki były przykryte. Dusić pieczarki aż będą pysznie miękkie, rozrobić w 1/3 szkl wody 2 łyżeczki mąki, zdjąć sos z palnika i zagęścić mąką. Postawić sosik znowu na palnik i mieszać dokładnie aż się zagotuje. Można dodać do sosiku także śmietanke jeśli ktoś lubi.
Smacznego :)
Na szybki obiad jako dodatek do ziemniaczków, klusek śląskich, kaszy lub mięsa
Sos pieczarkowy na masełku
(wg przepisu Ruzi)
2 komentarze:
Wypróbowałam, bardzo smaczny, polecam!!!
cieszę się, że smakowało :)
Prześlij komentarz