- 1 puszka (400 g) kukurydzy
- 1 średnia cebula, posiekana
- 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki
- ½ szklanki (125 ml) śmietanki UHT 30%
- ½ litra bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- ½ pora, pokrojonego w plasterki
- sól, biały pieprz, ostra mielona papryka
Marchewki ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odłożyć na bok.
Masło rozgrzać na średnim ogniu w garnku z grubym dnem. Dodać cebulę, smażyć na małym ogniu przez ok. 3 min, do momentu aż cebula zacznie mięknąć. Dodać kukurydzę oraz bulion warzywny i gotować przez ok. 10-15 min lub do czasu, gdy kukurydza będzie miękka. Zdjąć z ognia i miksować przy pomocy blendera, aż uzyskamy gładką konsystencję. Ponownie postawić garnek na ogniu; dodać śmietankę, pora oraz marchewki. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut lub do czasu, gdy pory zmiękną. Doprawić solą, białym pieprzem i papryką.
Smacznego :)
Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką blendera, który został przetestowany do przygotowania tej o to zupy. Blender sprawił się świetnie, a zupka wyszła smakowita ;-)
Zupa kukurydziana
(wg przepisu Karolci)
3 komentarze:
zupa kukurydziana to cos czego w zyciu nie jadlam!! najwyzsza pora to zmienic... :-)
Ja jadłam wczoraj po raz pierwszy ;-)
zawsze musi byc ten pierwszy raz ;-)
Prześlij komentarz