- pojedyncza pierś kurczaka (lub 2 kawałki schabu)
- 2 krążki ananasa z puszki
- 2 łyżeczki żurawiny (konfitura)
- 2 plasterki żółtego sera
Mięso podzielić na 2 cżęści i rozbić na kotlety, posolić, popierzyć i doprawić przyprawą do kurczaka. Usmażyć mięso z 2 stron, pod koniec smażenia nałożyć na mięso po plasterku ananasa, do dziurki z ananasa dodać łyżeczkę żurawiny i przykryć plasterkiem żółtego sera. Trzymać mięso na ogniu pod przykryciem jeszcze chwilkę aż do rozpuszczenia sera.
Smacznego :)
Danie rewelacja! Na pewno jeszcze raz zagości na naszym stole :) Za pomysł dziękuję mojej koleżance Klaudii i przy okazji pozdrawiam :)
Kurczak z ananasem, żurawiną zapieczony z serem
(wg przepisu Klaudii)
8 komentarzy:
chetnie sprobuje, ale bez zurawiny, bo oboje nie przepadamy...
Polecam, naprawdę bardzo smaczne :)
u mnie od lat na uroczystościach rodzinnych jest to danie - zawsze kazdemu smakuje. Ale robimy bez żurawiny, bo nie kazdy lubi.
witam bardzo smakowicie wygląda to danie ale nie mam niestety świeżej żurawiny czy może być suszona?pozdrawiam
Witam :) ojej, widzę że niedoprecyzowane to było w przepisie (już poprawiłam) - to mam być żurawina ze słoiczka (konfitura) i myślę że w takiej postaci właśnie najbardziej pasuje w tym przepisie..
Witaj Alexandro:) Mam pytanie odnośnie tego przepisu, czy będzie tak samo smaczne gdy usmażę filety w panierce z bułki tartej i jajka? Pozdrawiam serdecznie:)
nie próbowałam takiego wariantu, ale myślę że też byłob y smacznie :)
pozdrawiam
U mnie w domu kurczaka z serem i ananasem jadło się od dawna, ale dopiero ten pomysł z żurawiną, który tu zobaczyłam - to jest TO! Wszystkim ten dodatek konfitury baaardzo posmakował i teraz już na stałe włączyliśmy go do naszej kuchni :) dzięki za przepis!
Prześlij komentarz