- Lekko słodkawa zupa buraczkowa idelanie komponuje się ze słonym serem feta, a pieczone pomidory nadają zupce dodatkowego aromatu
- 600g buraków, obranych, startych lub w kostkę niewielkę pokrojonych
- 500g dojrzałych pomidorów, przepołowionych
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, z grubsza siekany
- 2 łyżki oliwy
- 500ml dobrego wywaru wolowego (z kurczka lub warzywnego od biedy)
- sól i pieprz
- 125g greckiej fety
Zupa buraczkowa z fetą
(wg przepisu tatter)
Zapiec połówki pomidora, uprzednio posypane czosnkiem i opryskane "połową" oliwy (pół godziny w 190C). Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek.
Pozostałą oliwę rozgrzać i zeszklić na nim cebulę. Dodać buraki i zalać wszystko wywarem. Doprawić i gotować na małym ogniu, aż buraczki będą miękkie (7-10 min). Teraz dodać pomidorowe puree. Wszystko zmiksować w blenderze.
Można podawać na zimno i na gorąco. Fetę pokruszyć (nie kroić), wlożyć do zupy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz