Kategorie

2007-09-08

Zupa buraczkowa z fetą

    Lekko słodkawa zupa buraczkowa idelanie komponuje się ze słonym serem feta, a pieczone pomidory nadają zupce dodatkowego aromatu

    Zupa buraczkowa z fetą
    (wg przepisu tatter)

  • 600g buraków, obranych, startych lub w kostkę niewielkę pokrojonych

  • 500g dojrzałych pomidorów, przepołowionych

  • 1 duża cebula, drobno posiekana

  • 1 ząbek czosnku, z grubsza siekany

  • 2 łyżki oliwy

  • 500ml dobrego wywaru wolowego (z kurczka lub warzywnego od biedy)

  • sól i pieprz

  • 125g greckiej fety


  • Zapiec połówki pomidora, uprzednio posypane czosnkiem i opryskane "połową" oliwy (pół godziny w 190C). Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek.
    Pozostałą oliwę rozgrzać i zeszklić na nim cebulę. Dodać buraki i zalać wszystko wywarem. Doprawić i gotować na małym ogniu, aż buraczki będą miękkie (7-10 min). Teraz dodać pomidorowe puree. Wszystko zmiksować w blenderze.
    Można podawać na zimno i na gorąco. Fetę pokruszyć (nie kroić), wlożyć do zupy.

    Smacznego :)


Brak komentarzy: