- Na jesienne chłody najlepszym lekarstwem jest talerz pożywnego, gorącego kapuśniaczku :)
- 50 dag dobrze ukiszonej kapusty
- 20 dag wołowiny lub wieprzowiny z kością
- kawałek wędzonego boczku
- 2 suszone grzyby
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- ziele ang., listek laurowy, sól, pieprz
Kapuśniak
(wg książki "Kolekcja dobrej kuchni")
Z mięsa ugotować wywar, dodając przyprawy i grzybki. Gotować do miękkości, przecedzić. Odzielić mięso od kości, pokroić w kostkę.
Kapustę odcisnąć, zalać gorącym wywarem, zagotować, odkryć na chwilę, przykryć i dalej gotować do miękkości ok 90 min. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Boczek drobno pokroić, stopić, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zrumienić i dodać do zupy. Następnie wrzucić pokrojone mięso, zamieszać.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz