- Kurczak w sosie musztardowo-sezamowym
- 4 połówki piersi z kurczak (bez kości)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 łyżeczki ziaren sezamu
- 2/3 szklanki rosołu z kurczaka
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
(wg przepisu Mudzi)
Piersi włożyć do foliowej torebki i "utłuc" trochę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać sezam, trzymać go około 1 minuty na średnim ogniu. Dodać piersi z kurczaka lekko oprószone solą i pieprzem. Smażyć przez około 10 minut, aż piersi z kurczaka zbrązowieją. Odstawić z ognia. W miscece połączyć rosół, musztardę i mąkę kukurydzianą. Powoli wlewać do kurczaka. Postawić z powrotem na ogniu, mieszać, trzymać aż sos zgęstnieje. Gotować jeszcze około 1-2 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz