- Takie roladki kojarzą mi się nieodzownie z niedzielnym obiadem.. taka wielopokoleniowa tradycja
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- 1 cebula
- kawałek wędzonego boczku
- musztarda
- sól, pieprz, tłuszcz do zmażenie
Roladki po śląsku
Cebulę i boczek pokroić w niewielką kostkę. Każdą pierś podzielić na 2 i rozbić na kotlety, posolić, popierzyć, posmarować musztardą, nałożyć na środek każdej trochę cebuli i boczku. Zwinąć roladki, obwiązać nicią. Smażyć na dużym ogniu z każdej strony aż się zrumienią, następnie zmniejszyć ogień, dolać trochę wody i dusić do miękkości. Na koniec sos można zagęścić mieszając trochę zimnej wody z łyżką mąki i wlewając do sosu. Po zagotowaniu sosu danie gotowe - najlepsze z kluskami i czerwoną kapustą.
Smacznego :)
2 komentarze:
mm uwielbiam roladki - najwazniejsze wspomnienie z moich wizyt u Cioci na Slasku to roladki z kluskami i czerwona kapusta, mmmmm az sie rozmarzylam :)
też się rozmarzyłam.. byle do niedzieli :)
Prześlij komentarz