- 3-4 buraki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- porcja włoszczyzny
- 4 duże kapelusze borowików
- ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy, sok z cytryny, cukier
- 2 szklanki kwasu buraczanego
Namoczone w letniej przegotowanej wodzie kapelusze borowików gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Obrane i rozdrobnione buraki, włoszczyznę, przyprawy gotujemy ok. 30 min., odstawiamy do wychłodzenia.
Letni wywar cedzimy przez sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany, przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, odstawiamy by smaki się połączyły.
Smacznego :)
Smaczny i zdrowy, idealny w duecie z krokietem lub pasztecikiem
Barszcz czerwony
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz