Kategorie

2013-02-05

Kotlety mielone klasyczne

    (przepis ze strony http://www.kwestiasmaku.com)
Na 4 porcje:

 • 1 mała bułka (najlepiej czerstwa np. kajzerka)
 • mleko lub woda do namoczenia bułki
 • 1/2 kg mięsa mielonego*
 • 1 średnia cebula starta na tartce
 • 1 jajko
 • 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
 • około 1/4 szklanki zimnej wody
 • bułka tarta do obtoczenia
 • olej do podsmażenia


Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 5-10 minut. Do większej miski włożyć zmielone mięso, cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wymieszać. W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po troszku zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wodę wchłonie i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron dobrze jest przełożyć kotlety do garnka lub naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i wstawić do rozgrzanego do 150 stopni C piekarnika, na około 15 minut. Unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą w środku idealnie miękkie.


Brak komentarzy: