Kategorie

2007-12-29

Schab ze śliwkami

    Schab ze śliwkami
    (wg książki "Wyborne mięsiwa")

  • ok 1kg schabu

  • kilkanaście suszonych węgierek lub brzoskwiń

  • kilkanaście ziaren jałowca

  • majeranek, trochę bulionu lub wody, sól, pieprz, trochę tłuszczu


  • Schab umyś, osuszyc. Cienkim nożem zrobić w mięsie otwory przez całą długość, włożyć tam suszone owoce upychając je drewnianym trzonkiem. Mięso krótko obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu, następnie posypać solą pieprzem i resztą przypraw.
    Piec w brytfance w temp. 180st dość długo, bo ok 1,5h i od czasu do czasu podlewając bulionem lub wodą, by się mięso nie wysuszyło.
    Schab przed podaniem pokroić w plastry.

    Smacznego :)


Brak komentarzy: