Kategorie

2007-08-27

Pomidorowa po włosku

    Lekko kwaskowata, intensywnie pomidorowa i bardzo aromatyczna! Bardzo nam smakowała, a mąż ją nawet mianował zupą roku :)

    Pomidorowa po włosku
    (wg książki "Wielka Księga Kucharska")

  • 1 kg pomidorów

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 szklanki bulionu (ja użyłam bulion warzywny z kostki)

  • sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek

  • 2 łyżki oliwy z oliwek


  • Cebule drobno pokroić, posmażyć na rozgrzanej oliwie (nie rumienić). Przełożyć cebulę do garnka, wlać bulion. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do bulionu. Przyprawić całość solą, pieprzem, bazylią, oregano i tymiankiem. Zagotować.
    Pomidory sparzyć wrzątkiem , obrać ze skórki, wykroić nasady ogonków i miąższ dodać do zupy. Gotować 15 min. Zmiksowaćna gładki krem. Podawać z grzankami lub makaronem.

    Smacznego :)


Brak komentarzy: