Kategorie

2008-03-22

Farbowane wielkanocne jajeczka


    Tradycyjnym sposobem bezpiecznego barwienia jajeczek na Śniadanie Wielkanocne jest gotowanie ich w wywarze z łupinek cebuli. Cebula barwi skorupki w charakterystycznej gamie od żółci do głębokiego brązu. Warto poeksperymentować-metoda jest ekologiczna, sprawdzona i efektowna, a kolor niezmywalny!

    Życzę wszystkim zdrowych, radosnych Świąt Wielkanocnych :)


    Farbowane wielkanocne jajeczka
    (wg tradycji od dawien dawna..)

  • zewnętrzne łupinki cebuli - im więcej tym lepiej
  • surowe jaja

    Do garnka wkładamy łupiny i zalewamy je wodą - gotujemy przez ok 5-10 minut. Następnie wyławiamy łupinki, a do wywaru wsadzamy jaja i gotujemy tak jak jajka na twardo, po czym wyjmujemy ślicznie kolorowe jajka :)

    Smacznego jajka :)


Brak komentarzy: