Kategorie

2008-03-11

Zupa kukurydziana


    Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką blendera, który został przetestowany do przygotowania tej o to zupy. Blender sprawił się świetnie, a zupka wyszła smakowita ;-)

    Zupa kukurydziana
    (wg przepisu Karolci)

  • 1 puszka (400 g) kukurydzy
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki
  • ½ szklanki (125 ml) śmietanki UHT 30%
  • ½ litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • ½ pora, pokrojonego w plasterki
  • sól, biały pieprz, ostra mielona papryka

    Marchewki ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odłożyć na bok.
    Masło rozgrzać na średnim ogniu w garnku z grubym dnem. Dodać cebulę, smażyć na małym ogniu przez ok. 3 min, do momentu aż cebula zacznie mięknąć. Dodać kukurydzę oraz bulion warzywny i gotować przez ok. 10-15 min lub do czasu, gdy kukurydza będzie miękka. Zdjąć z ognia i miksować przy pomocy blendera, aż uzyskamy gładką konsystencję. Ponownie postawić garnek na ogniu; dodać śmietankę, pora oraz marchewki. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut lub do czasu, gdy pory zmiękną. Doprawić solą, białym pieprzem i papryką.

    Smacznego :)


3 komentarze:

cudawianki pisze...

zupa kukurydziana to cos czego w zyciu nie jadlam!! najwyzsza pora to zmienic... :-)

Ola pisze...

Ja jadłam wczoraj po raz pierwszy ;-)

cudawianki pisze...

zawsze musi byc ten pierwszy raz ;-)