Kategorie

2008-08-31

Barszcz czerwony


    Smaczny i zdrowy, idealny w duecie z krokietem lub pasztecikiem

    Barszcz czerwony

  • 3-4 buraki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • porcja włoszczyzny
  • 4 duże kapelusze borowików
  • ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy, sok z cytryny, cukier
  • 2 szklanki kwasu buraczanego

    Namoczone w letniej przegotowanej wodzie kapelusze borowików gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Obrane i rozdrobnione buraki, włoszczyznę, przyprawy gotujemy ok. 30 min., odstawiamy do wychłodzenia.
    Letni wywar cedzimy przez sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany, przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, odstawiamy by smaki się połączyły.

    Smacznego :)


Brak komentarzy: