Kategorie

2008-08-23

Zupa z pieczonej papryki


    Bardzo smaczna i aromatyczna zupa, w dodatku samo zdrowie, polecam :)

    Zupa z pieczonej papryki
    (wg przepisu fitt)

  • 500g papryki czerwonej
  • 100g cebuli
  • 100g marchwii
  • masło śmietankowe(płaska łyżka)
  • 2,5 szkl wody niegazowanej
  • pieprz czarny zmielony
  • kostka rosołowa warzywna

    Paprykę umyć, osuszyć. Przekroić na połowy i wyjąć nasiona. Włożyć ją na około 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Następnie zdjąć skórkę. Pokroić na drobne kawałki.
    Marchew opłukać, obrać, umyć. Pokroić na krążki.
    Cebulę obrać, pokroić na drobną kosteczkę. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz razem z marchewką i dusić przez kilka minut. Nie doprowadzać do zbrązowienia.
    Kostkę rosołową rozpuścić we wrzątku. Wrzucić warzywa oraz drobno pokrojoną paprykę. Zagotować. Gdy warzywa będą miękkie, ostudzić trochę zupę i zmiksować. Przed podaniem zupę podgrzać.

    Smacznego :)


Brak komentarzy: