Kategorie

2008-11-23

Schab śliwkowy


    Pyszny mięciutki i kruchy schab w aromatycznym śliwkowym sosie może być świetną propozycją na świąteczny stół. Polecam :)

    Schab śliwkowy za który mężowie noszą na rękach ;-)
    (wg przepisu kermidt)

  • 1 i 1/2 kg schabu
  • pół cebuli
  • 4 ząbki czosnku (lub więcej)
  • 2 wielkie, kopiaste łyżki powideł śliwkowych
  • trochę octu balsamicznego albo soku z cytryny
  • sól (ok łyżeczki na kg miesa)
  • sos sojowy
  • zioła prowansalskie lub włoskie
  • kilka łyżek oliwy

    Do powideł dodać sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać sos sojowy do uzyskania konsystencji gęstego majonezu. Schab oprószyć ziołami, pokryć marynatą i na koniec znowu obsypać ziołami. Dorzucić cebulę w półtalarkach albo drobniej pokrojoną.
    Polać oliwą wymieszaną z octem lub sokiem zytrynowym (4-6 łyżek).

    Podpiec do silnego zrumienienia, po czym przewrocic schab i calosc zakryc folia aluminiowa. Sprawdzać nakluwajac widelcem, kiedy zmięknie.
    Na koniec podpiec jeszcze raz odkryty. Zależnie od schabu piecze się 1-2 godziny w ok 170 st.

    Przygotować sos: zlać sosik powstały podczas pieczenia, dosolić i jeszcze dodać powideł śliwkowych - do smaku. Ewentualnie zagęścić mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną.

    Smacznego :)




3 komentarze:

Majana pisze...

Och Alexandro, piękny, soczysty schabik!:) Ja robię na swieta schab ze śliwką w środku. Uwielbiamy go, szczegolnie mój Ukochany. Twoja propozycja bardzo mi sie podoba :)
Pozdrawiam.

Ola pisze...

Dzięki Majanuś :) ja uwielbiam każde połączenie schabu ze śliwką, Twój pewno też by mi zasmakował :)
Pozdrawiam!

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

uwielbiam mięso na słodko