- 1 i 1/2 kg schabu
- pół cebuli
- 4 ząbki czosnku (lub więcej)
- 2 wielkie, kopiaste łyżki powideł śliwkowych
- trochę octu balsamicznego albo soku z cytryny
- sól (ok łyżeczki na kg miesa)
- sos sojowy
- zioła prowansalskie lub włoskie
- kilka łyżek oliwy
Do powideł dodać sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać sos sojowy do uzyskania konsystencji gęstego majonezu. Schab oprószyć ziołami, pokryć marynatą i na koniec znowu obsypać ziołami. Dorzucić cebulę w półtalarkach albo drobniej pokrojoną.
Polać oliwą wymieszaną z octem lub sokiem zytrynowym (4-6 łyżek).
Podpiec do silnego zrumienienia, po czym przewrocic schab i calosc zakryc folia aluminiowa. Sprawdzać nakluwajac widelcem, kiedy zmięknie.
Na koniec podpiec jeszcze raz odkryty. Zależnie od schabu piecze się 1-2 godziny w ok 170 st.
Przygotować sos: zlać sosik powstały podczas pieczenia, dosolić i jeszcze dodać powideł śliwkowych - do smaku. Ewentualnie zagęścić mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną.
Smacznego :)
Pyszny mięciutki i kruchy schab w aromatycznym śliwkowym sosie może być świetną propozycją na świąteczny stół. Polecam :)
Schab śliwkowy za który mężowie noszą na rękach ;-)
(wg przepisu kermidt)
3 komentarze:
Och Alexandro, piękny, soczysty schabik!:) Ja robię na swieta schab ze śliwką w środku. Uwielbiamy go, szczegolnie mój Ukochany. Twoja propozycja bardzo mi sie podoba :)
Pozdrawiam.
Dzięki Majanuś :) ja uwielbiam każde połączenie schabu ze śliwką, Twój pewno też by mi zasmakował :)
Pozdrawiam!
uwielbiam mięso na słodko
Prześlij komentarz