- 75dag marchwii
- 1 posiekana cebula
- 1 łyżka startego imbiru
- 3,5 szkl. bulionu drobiowego
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szkl. soku pomarańczowego
- 1/2 szkl. śmietaki 36%
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz
Marchew obrać, pokroić w plasterki. Rozgrzać olej, dodać cebulę i imbir, smażyć aż cebula będzie szklista. Dolać bulion i marchew. Przykryć i gotować na małym ogniu ok 30min., aż marchew będzie miękka. Ostudzić i zmiksować, wlać do garnka, dodać sok pomaraczowy i śmietanę. Podgrzewać 5 minut, dodać cynamo, przyprawić solą i pieprzem.
Smacznego :)

Aromatyczna marchwiowo-korzenna zupa w sam raz na zimne jesienne popołudnie - moja propozycja na korzenny weekned :)
Krem marchwiowo-imbirowy z cynamonową nutką
(wg książeczki "Spotkanie z imbirem")
4 komentarze:
Swietny pomysł! :) Alexandro, krem musi smakować pyszniutko, ma takie smakowite składniki!:))
Serdecznie pozdrawiam
dzięki Majanko! Dla mnie na pewno smakował oryginalnie :)
Również pozdrawiam :)
Zapowiada się pysznie :) Muszę kiedyś wypróbować ten przepis :) Pozdrowienia :)
Nooo nie powiem, to mogłoby być ciekawe. Przetestuję na sobie, a co! ;)
pozdrówka!
Prześlij komentarz