Kategorie

2010-03-14

Schab po bałkańsku



    (wg przepisu seniorki z forum cincin.cc)

    Na okl. 4 porcje:
  • 1/2 kg chudego schabu środkowego bez kości
  • 5 łyżek oleju
  • łyżka masła
  • 3 cebule pokrojone na cienkie talarki
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 dkg pieczarek pokrojonych na plasterki
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 4 pomidory (ja biorę małą puszkę pomidorów pelati)
  • 1 spory kiszony ogórek
  • 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
  • sól, pieprz
  • ew. drobno posiekany szczypiorek

    Schab kroimy ostrym nożem na plastry grubości 1 cm, a następnie w poprzek włókien na paski, które oprószamy solą i pieprzem.
    W rondlu podgrzewamy silnie olej, dodajemy paski mięsa, które mieszając drewnianą łyżką - przesmażamy, by nabrały pięknego rumianego koloru.
    Mięso wyjmujemy z rondla, do którego wkładamy łyżkę masła, pokrojone cebule i obrany, lecz w całości, ząbek czosnku. Po 5 minutach smażenia wkładamy z powrotem mięso, pieczarki, oczyszczony i pokrojony w poprzeczne paseczki strąk papryki. Po 10 minutach duszenia na średnim ogniu do rondla wkładamy pomidory (świeże obrane ze skórki i podzielone na ćwiartki, z puszki, jeśli są całe, pokrojone na mniejsze kawałki) oraz obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę kiszony ogórek. Całość przyprawiamy do smaku łyżeczką sproszkowanej papryki i - jeśli to konieczne - solą. Po 10 - 15 minutach danie jest gotowe. Możemy je przed podaniem posypać drobniutko pokrojonym szczypiorkiem.


3 komentarze:

Unknown pisze...

Dzis probuje. Prawie zawsze mam te skladniki w lodowce. Bede podawala to z ryzem Japonskim.

Paula pisze...

zapowiada się obłędnie pysznie!

pozdrawiam,
Paula

Majana pisze...

Fajny musi być ten schabik:)