- Piersi pod kartofelkami
(wg przepisu Iguany zamieszczonego na stronie http://www.cincin.cc/)
- 2-3 pojedyncze piersi kurczaka
- 2-3 ziemniaki
- fasolka szparagowa (najlepiej zielona, może być mrożona)
- kilka pieczarek
- 4 średnie marchewki
- kawałek dobrego wędzonego boczku (opcjonalnie)
- 3 łyżki oleju
- przyprawy podstawowe i ziołowe w/g uznania (np. majeranek, papryka słodka, pieprz ziołowy, liść laurowy, gałązki oregano, sól)
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka octu balsamicznego (lub ewentualnie zwykłego)
Mięsko myjemy i posypujemy przyprawami, sosem sojowym i olejem (Liść laurowy wsadzamy pod mięso)- najwygodniej od razu w naczyniu żaroodpornym.
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchewkę obieramy i na słupki (niezbyt cienkie bo będą później zbyt miękkie) Posypujemy warzywa ziołami i solą.
Obok mięsa wsypujemy fasolkę, na górę marchewkę z ziemniaczkami.
Dolewamy ok pół szklanki wody ewentualnie bulionu warzywnego, przykrywamy i wkładamy do pieca na ok 30 do 40 min.
W tym czasie kroimy boczek w kosteczkę, a pieczarki w plasterki.
Ostrożnie wyciągamy naczynie i posypujemy pieczarkami i boczkiem, lekko posolić. Znowu przykrywamy i do piekarnika na jeszcze ok 10 do 20 min - zależy od ziemniaczków co można sprawdzić przy okazji dodania pieczarek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz