Kategorie

2007-10-09

Kapuśniak

    Na jesienne chłody najlepszym lekarstwem jest talerz pożywnego, gorącego kapuśniaczku :)

    Kapuśniak
    (wg książki "Kolekcja dobrej kuchni")

  • 50 dag dobrze ukiszonej kapusty

  • 20 dag wołowiny lub wieprzowiny z kością

  • kawałek wędzonego boczku

  • 2 suszone grzyby

  • 1 duża cebula

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 4 ziemniaki

  • ziele ang., listek laurowy, sól, pieprz


  • Z mięsa ugotować wywar, dodając przyprawy i grzybki. Gotować do miękkości, przecedzić. Odzielić mięso od kości, pokroić w kostkę.
    Kapustę odcisnąć, zalać gorącym wywarem, zagotować, odkryć na chwilę, przykryć i dalej gotować do miękkości ok 90 min. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
    Boczek drobno pokroić, stopić, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zrumienić i dodać do zupy. Następnie wrzucić pokrojone mięso, zamieszać.

    Smacznego :)


Brak komentarzy: