Kategorie

2007-10-13

Kurczak w sosie musztardowo-sezamowym

    Kurczak w sosie musztardowo-sezamowym
    (wg przepisu Mudzi)

  • 4 połówki piersi z kurczak (bez kości)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2-3 łyżeczki ziaren sezamu

  • 2/3 szklanki rosołu z kurczaka

  • 2 łyżeczki musztardy Dijon

  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

  • sól, pieprz


  • Piersi włożyć do foliowej torebki i "utłuc" trochę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać sezam, trzymać go około 1 minuty na średnim ogniu. Dodać piersi z kurczaka lekko oprószone solą i pieprzem. Smażyć przez około 10 minut, aż piersi z kurczaka zbrązowieją. Odstawić z ognia. W miscece połączyć rosół, musztardę i mąkę kukurydzianą. Powoli wlewać do kurczaka. Postawić z powrotem na ogniu, mieszać, trzymać aż sos zgęstnieje. Gotować jeszcze około 1-2 minut.

    Smacznego :)


Brak komentarzy: