Kategorie

2007-10-21

Roladki po śląsku

    Takie roladki kojarzą mi się nieodzownie z niedzielnym obiadem.. taka wielopokoleniowa tradycja

    Roladki po śląsku

  • 4 pojedyncze piersi kurczaka

  • 1 cebula

  • kawałek wędzonego boczku

  • musztarda

  • sól, pieprz, tłuszcz do zmażenie


  • Cebulę i boczek pokroić w niewielką kostkę. Każdą pierś podzielić na 2 i rozbić na kotlety, posolić, popierzyć, posmarować musztardą, nałożyć na środek każdej trochę cebuli i boczku. Zwinąć roladki, obwiązać nicią. Smażyć na dużym ogniu z każdej strony aż się zrumienią, następnie zmniejszyć ogień, dolać trochę wody i dusić do miękkości. Na koniec sos można zagęścić mieszając trochę zimnej wody z łyżką mąki i wlewając do sosu. Po zagotowaniu sosu danie gotowe - najlepsze z kluskami i czerwoną kapustą.

    Smacznego :)


2 komentarze:

Agatha pisze...

mm uwielbiam roladki - najwazniejsze wspomnienie z moich wizyt u Cioci na Slasku to roladki z kluskami i czerwona kapusta, mmmmm az sie rozmarzylam :)

Ola pisze...

też się rozmarzyłam.. byle do niedzieli :)