Fasolka po bretońsku
- fasola Jaś 500g
- kiełbasa
- kawałek wędzonego boczku
- 2 koncentraty pomidorowe
- 1 duża cebula
- 1 łyżka mąki
- wywar warzywny w kostce
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, majeranek, oliwa, przyprawa typu "Ziarenka smaku"
Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia nalać nowej wody, dodać ziele, listek, kawałek boczku, kostkę warzywną, trochę "Ziarenek smaku" i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, dodać mąkę, sporządzić zasmażkę i dodać do fasolki. Kiełbasę pokroić i dorzucić do fasolki, gotować jeszcze troszkę, a na koniec popieprzyć, dosolić do smaku, dodać majeranek. Podawać z pieczywem lub solo.
Smacznego :)
Takie roladki kojarzą mi się nieodzownie z niedzielnym obiadem.. taka wielopokoleniowa tradycja
Roladki po śląsku
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- 1 cebula
- kawałek wędzonego boczku
- musztarda
- sól, pieprz, tłuszcz do zmażenie
Cebulę i boczek pokroić w niewielką kostkę. Każdą pierś podzielić na 2 i rozbić na kotlety, posolić, popierzyć, posmarować musztardą, nałożyć na środek każdej trochę cebuli i boczku. Zwinąć roladki, obwiązać nicią. Smażyć na dużym ogniu z każdej strony aż się zrumienią, następnie zmniejszyć ogień, dolać trochę wody i dusić do miękkości. Na koniec sos można zagęścić mieszając trochę zimnej wody z łyżką mąki i wlewając do sosu. Po zagotowaniu sosu danie gotowe - najlepsze z kluskami i czerwoną kapustą.
Smacznego :)
To taka polska, tradycyjna sałatka.
Na co dzień i od święta. Zawsze dobra :)
Sałatka warzywna
- 3 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 kwaskowate jabłko
- 3-4 ogórki konserwowe, ew. kiszone
- 3/4 puszki zielonego groszku konserwowego
- majonez, sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach i obrać. Pozostałe warzywa najpierw obrać i ugotować do miękkości. Ugotowane warzywa, ziemniaki, jabłko, ogórki i jajka pokroić w kostkę, dodać groszek, majonez i przyprawy. Dobrze wymieszać.
Smacznego :)
Kurczak w sosie musztardowo-sezamowym
(wg przepisu Mudzi)
- 4 połówki piersi z kurczak (bez kości)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 łyżeczki ziaren sezamu
- 2/3 szklanki rosołu z kurczaka
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
Piersi włożyć do foliowej torebki i "utłuc" trochę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać sezam, trzymać go około 1 minuty na średnim ogniu. Dodać piersi z kurczaka lekko oprószone solą i pieprzem. Smażyć przez około 10 minut, aż piersi z kurczaka zbrązowieją. Odstawić z ognia. W miscece połączyć rosół, musztardę i mąkę kukurydzianą. Powoli wlewać do kurczaka. Postawić z powrotem na ogniu, mieszać, trzymać aż sos zgęstnieje. Gotować jeszcze około 1-2 minut.
Smacznego :)
Na jesienne chłody najlepszym lekarstwem jest talerz pożywnego, gorącego kapuśniaczku :)
Kapuśniak
(wg książki "Kolekcja dobrej kuchni")
- 50 dag dobrze ukiszonej kapusty
- 20 dag wołowiny lub wieprzowiny z kością
- kawałek wędzonego boczku
- 2 suszone grzyby
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- ziele ang., listek laurowy, sól, pieprz
Z mięsa ugotować wywar, dodając przyprawy i grzybki. Gotować do miękkości, przecedzić. Odzielić mięso od kości, pokroić w kostkę.
Kapustę odcisnąć, zalać gorącym wywarem, zagotować, odkryć na chwilę, przykryć i dalej gotować do miękkości ok 90 min. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Boczek drobno pokroić, stopić, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zrumienić i dodać do zupy. Następnie wrzucić pokrojone mięso, zamieszać.
Smacznego :)
Buraczki zasmażane
- 1 kg buraków
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny lub kwasek cytrynowy
- sól, pieprz
Buraki umyć, ugotować w skórce, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami.
Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, wlać zimne mleko i stale mieszając, doprowadzić do wrzenia.
Włożyć buraczki, wymieszać, chwilę dusić i odstawić.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Smacznego :)
Kotlety mielone z warzywami
(wg przepisu bei)
- 450g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 puszka mieszanki meksykańskiej- kukurydza, groszek zielony, papryka
- platki kukurydziane
Składniki wymieszać, posolić, popierzyć, uformować kotlety, panierować w płatkach- smażyć na tłuszczu z obu stron na złoto.
Smacznego :)