Kategorie

2008-11-15

Brokuły z fetą i migdałami



    To moja kolejna propozycja na orzechowy tydzień, tym razem nie na słodko :) Brokuły, feta i prażone migdały - przepyszne i rewelacyjne połączenie smaków :) można podać jako dodatek do głównego dania w postaci sałatki lub może to być samodzielne danie np na lekką kolację. Gorąco polecam!

    Brokuły z fetą i migdałami
    (wg przepisu kluczyna)

  • brokuły
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • kilka kropl octu balsamicznego
  • łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • pieprz
  • 3-4 ząbki czosnku
  • odrobina gorącej wody
  • płatki migdałowe
  • ser FETA Light
  • sól

    Brokuły gotujemy na parze, ale żeby nie były za bardzo miekkie. Z oliwy, octu, miodu, musztardy, czosnku i pieprzu robimy sos, żeby nie było grudek rozprowadzamy go dosłownie odrobina gorącej wody. Brokuły dzielimy na mniejsze cząstki. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni z solą. Układamy na półmisku brokuły, na nich pokrojony w kosteczkę ser FETA, polewamy sosem i posypujemy prażonymi migdałami.

    Smacznego :)


2 komentarze:

Majana pisze...

Alexandro, cudna propozycja! Pięknie wygląda i na pewno pyszne. Lubię takie eksperymenty smakowe :)
Ciesze sie,ze dodajesz nowe wpisy!:)

Ola pisze...

dziękuję Majanko :) w ramach przypływu energii staram się coś upichcić ... a ja się cieszę, że mnie tu odwiedzasz :)