Kategorie

2008-11-28

Krem marchwiowo-imbirowy z cynamonową nutką



    Aromatyczna marchwiowo-korzenna zupa w sam raz na zimne jesienne popołudnie - moja propozycja na korzenny weekned :)

    Krem marchwiowo-imbirowy z cynamonową nutką
    (wg książeczki "Spotkanie z imbirem")

  • 75dag marchwii
  • 1 posiekana cebula
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 3,5 szkl. bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szkl. soku pomarańczowego
  • 1/2 szkl. śmietaki 36%
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz

    Marchew obrać, pokroić w plasterki. Rozgrzać olej, dodać cebulę i imbir, smażyć aż cebula będzie szklista. Dolać bulion i marchew. Przykryć i gotować na małym ogniu ok 30min., aż marchew będzie miękka. Ostudzić i zmiksować, wlać do garnka, dodać sok pomaraczowy i śmietanę. Podgrzewać 5 minut, dodać cynamo, przyprawić solą i pieprzem.

    Smacznego :)


4 komentarze:

Majana pisze...

Swietny pomysł! :) Alexandro, krem musi smakować pyszniutko, ma takie smakowite składniki!:))
Serdecznie pozdrawiam

Ola pisze...

dzięki Majanko! Dla mnie na pewno smakował oryginalnie :)
Również pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

Zapowiada się pysznie :) Muszę kiedyś wypróbować ten przepis :) Pozdrowienia :)

Gosia Oczko pisze...

Nooo nie powiem, to mogłoby być ciekawe. Przetestuję na sobie, a co! ;)

pozdrówka!