Kategorie

2007-06-06

Lekka zupa szpinakowa



    Długo się wahałam przed wypróbowaniem tego przepisu..ale teraz nie zawaham się zrobić tej zupki ponownie :) Bardzo smaczna, delikatna no i niskokaloryczna :)

    Lekka zupa szpinakowa
    (wg przepisu Sylwii18)

  • opakowanie mrożonego szpinaku (450g)

  • ząbek czosnku

  • mała cebulka

  • pół litra bulionu warzywnego

  • troszkę soku z cytryny

  • pól szklanki mleka

  • 3 łyżki kaszy manny

  • sól, pieprz, gałka muszkatułowa, czosnek suszony


  • jajka ugotowane na twardo (po jednym na twarz :) )


  • Szpinak wrzucamy do garnka, dolewamy na dno odrobinę wody i podgrzewamy aż zrobi się papka. Dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praske ząbek czosnku, podsmażoną na teflonie cebulkę i wlewamy gorący bulion. Chwilkę gotujemy. Do mleka dodajemy odrobinę zupy i wsypujemy kaszę mannę. Mieszamy i rozprowadzamy mleko z kaszą w zupie. Jeszcze minutę gotujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Podajemy z jajkiem na twardo pociętym na ćwiartki.

    Smacznego :)


Brak komentarzy: