- opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
- ząbek czosnku
- mała cebulka
- pół litra bulionu warzywnego
- troszkę soku z cytryny
- pól szklanki mleka
- 3 łyżki kaszy manny
- sól, pieprz, gałka muszkatułowa, czosnek suszony
- jajka ugotowane na twardo (po jednym na twarz :) )
Długo się wahałam przed wypróbowaniem tego przepisu..ale teraz nie zawaham się zrobić tej zupki ponownie :) Bardzo smaczna, delikatna no i niskokaloryczna :)
Lekka zupa szpinakowa
(wg przepisu Sylwii18)
Szpinak wrzucamy do garnka, dolewamy na dno odrobinę wody i podgrzewamy aż zrobi się papka. Dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praske ząbek czosnku, podsmażoną na teflonie cebulkę i wlewamy gorący bulion. Chwilkę gotujemy. Do mleka dodajemy odrobinę zupy i wsypujemy kaszę mannę. Mieszamy i rozprowadzamy mleko z kaszą w zupie. Jeszcze minutę gotujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Podajemy z jajkiem na twardo pociętym na ćwiartki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz