Kategorie

2007-06-24

Ziemniaczki pieczone z musztardą


    Mięciutkie w środku, z chrupiąca musztardowo-czosnkową skorką

    Ziemniaczki pieczone z musztardą
    (wg przepisu bajaderki)

  • 1/3 szklanki musztardy Dijon lub kazdej innej

  • 2 lyzki oliwki

  • 1 posiekany zabek czosnku

  • po okolo 1/2 lyzeczki oregano, bazylii, majeranku lub do smaku

  • sol i pieprz

  • 6 srednich ziemniakow (okolo 1 kg), pokrojonych na czastki - ja wole ze skórką, ale mozna tez obrac

  • 3-4 zabki czosnku pokrojone na cieniutkie plasterki


  • Wymieszac wszystkie skladniki oprocz ziemniakow w sporej misce, dodac ziemniaki, dobrze wymieszac. Zostawic na 10 - 20 minut. Wylozyc na lekko posmarowana oliwka, dosc duza forme (moze byc szklana), takiej, aby ziemniaki byly w jednej warstwie i piec w temperaturze 225 st.C przez 35-40 minut, az ziemniaki beda miekkie. W polowie pieczenia posypac plasterkami czosnku.

    Smacznego :)


Brak komentarzy: