- 1/3 szklanki musztardy Dijon lub kazdej innej
- 2 lyzki oliwki
- 1 posiekany zabek czosnku
- po okolo 1/2 lyzeczki oregano, bazylii, majeranku lub do smaku
- sol i pieprz
- 6 srednich ziemniakow (okolo 1 kg), pokrojonych na czastki - ja wole ze skórką, ale mozna tez obrac
- 3-4 zabki czosnku pokrojone na cieniutkie plasterki
Mięciutkie w środku, z chrupiąca musztardowo-czosnkową skorką
Ziemniaczki pieczone z musztardą
(wg przepisu bajaderki)
Wymieszac wszystkie skladniki oprocz ziemniakow w sporej misce, dodac ziemniaki, dobrze wymieszac. Zostawic na 10 - 20 minut. Wylozyc na lekko posmarowana oliwka, dosc duza forme (moze byc szklana), takiej, aby ziemniaki byly w jednej warstwie i piec w temperaturze 225 st.C przez 35-40 minut, az ziemniaki beda miekkie. W polowie pieczenia posypac plasterkami czosnku.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz