- 2 duże pojedyncze piersi kurczaka pokrojone na paluchy
- 1 jajko + chlapka mleka
- 1 szklanka płatków Gold Flakes (lub innych z miodem i orzeszkami)
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 1 łyzeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka
- 2 łyzeczki przyprawy do grilla
Bardzo dobra panierka. Wyczuwalny delikatnie słodki akcent, jeśli ktoś lubi mięso tylko na ostro proponuję goldflakes zastąpić zwykłymi płatkami kukurydzianymi.W przepisie orginalnym była jeszcze mąka i olej - moim zdaniem niekonieczne więc nie dawałam
Paluchy z piersi kurczaka w chrupiącej panierce goldflakes
(z przepisu Malgosimi - modyfikowany)
na panierkę: (zmiksować w malakserze lub czym się chce)
piersi zanurzać w jajku i potem w suchej mieszance
piec w 200 st 15-20 minut
Smacznego :)
1 komentarz:
Świetny przepis, niestety, z racji zepsutego piekarnika musiałem usmażyć, i wyszedł również wspaniale, jeśli kalorie nie straszne to smażenie też jest niezłym pomysłem.
Prześlij komentarz