Kategorie

2007-06-30

Paluchy z piersi kurczaka w chrupiącej panierce goldflakes


    Bardzo dobra panierka. Wyczuwalny delikatnie słodki akcent, jeśli ktoś lubi mięso tylko na ostro proponuję goldflakes zastąpić zwykłymi płatkami kukurydzianymi.W przepisie orginalnym była jeszcze mąka i olej - moim zdaniem niekonieczne więc nie dawałam

    Paluchy z piersi kurczaka w chrupiącej panierce goldflakes
    (z przepisu Malgosimi - modyfikowany)

  • 2 duże pojedyncze piersi kurczaka pokrojone na paluchy

  • 1 jajko + chlapka mleka


  • na panierkę: (zmiksować w malakserze lub czym się chce)
  • 1 szklanka płatków Gold Flakes (lub innych z miodem i orzeszkami)

  • 0,5 szklanki bułki tartej

  • 1 łyzeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka

  • 2 łyzeczki przyprawy do grilla


  • piersi zanurzać w jajku i potem w suchej mieszance

    piec w 200 st 15-20 minut

    Smacznego :)


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Świetny przepis, niestety, z racji zepsutego piekarnika musiałem usmażyć, i wyszedł również wspaniale, jeśli kalorie nie straszne to smażenie też jest niezłym pomysłem.