Kategorie

2007-06-15

Zupa pieczarkowa


    Zupa pieczarkowa
    (z przepisu agatki)

  • 0,5 kg pieczarek

  • 2 marchewki

  • pół selera

  • 1 pietruszka

  • 4-5 ziemniaków

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki kaszy manny

  • 1 kostka bulionowa (najlepiej jakaś ziołowa) - sól, pieprz, tymianek


  • W dość sporym garnku gotujemy wodę z kostką bulionową. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w słupki marchewki, starty na tarce o grubych oczkach seler oraz przekrojoną wzdłuż pietruszkę. Gdy jarzyny będą już miękkie dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ewentualnie masło)i podsmażamy cebulkę z czosnkiem, które następnie dodajemy do zupy. Na koniec do gotującej się zupy dodajemy 3 łyżki kaszy manny. Gotujemy jeszcze przez 3 minutki.

    Smacznego :)


Brak komentarzy: