- 0,5 kg pieczarek
- 2 marchewki
- pół selera
- 1 pietruszka
- 4-5 ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 kostka bulionowa (najlepiej jakaś ziołowa) - sól, pieprz, tymianek
Zupa pieczarkowa
(z przepisu agatki)
W dość sporym garnku gotujemy wodę z kostką bulionową. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w słupki marchewki, starty na tarce o grubych oczkach seler oraz przekrojoną wzdłuż pietruszkę. Gdy jarzyny będą już miękkie dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ewentualnie masło)i podsmażamy cebulkę z czosnkiem, które następnie dodajemy do zupy. Na koniec do gotującej się zupy dodajemy 3 łyżki kaszy manny. Gotujemy jeszcze przez 3 minutki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz