Kategorie

2007-06-09

Pasztet z selera


    W orginalnym przepisie było dwukrotnie więcej tłuszczu i jajek, ja go odchudziłam i myślę, że bez żadnej szkody dla walorów smakowych. Moją modyfikacją jest też dodanie marchewki. Pasztecik jest wyśmienity, kto nie wie z czego jest zrobiony - nigdy tego nie odgadnie ;) bo pasztet bardzo przypomina smakiem pasztet mięsny.
    Super przepis na zdrowy pasztet - polecam !


    Pasztet z selera
    (wg przepisu alik)

  • 1 kg selera

  • 2 duże cebule

  • 1 średnia marchewka

  • 0,5 masła lub margaryny

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 1 szklanka wody

  • 1 szklanka bułki tartej

  • 3 duże jajka

  • 2 kostki bulionu grzybowego

  • sól, pieprz


  • Seler, marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać wodę, przyprawy, rozdrobniony czosnek i masło, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 1 godz. Ostudzić. Do zimnej masy dodać jajka i bułkę tartą, dobrze wyrobić. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, nałożyć masę i piec 1,5 godz. w temp.180-190 stop.

    Z podanego przepisu wychodzą 2 foremki dł. po 20 cm lub jedna dł 30 cm.

    Smacznego :)




3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Dzięki za przepis.

Pamietam, że za dziecka Był on częstym gościem na stole, potem zniką z jadłospisu.

A teraz dzięki twemu blogowi wyciągniety z kulinarnego niebytu wrócił na "tapetę".

Właśnie w tej chwili bryjka selerowa się dusi.

(zastoosowałem twą modyfikację marchewkową :-) )

Unknown pisze...

pyszny jest ten pasztet;) o wiele smaczniejszy niz mięsny, no i zdrowszy oczywiscie;) polecam

Anonimowy pisze...

Do rafkoo: pisze się "zniknął" a nie "znikną"