- 1 kg białej kapusty
- 100 gram smalcu
- 40 g cebuli
- 20 gram drobno mielonej mąki
- sól, kminek, 20 gram cukru, ocet, woda albo rosół
Tak przyrządzana kapusta to specjał czeski. Jedząc obiad w jednej z praskich knajpek tak nam ta kapustka zasmakowała, że stwierdziłam, że muszę zdobyć recepturę jej przyrządzania.. i udało się - przepis znalazłam tu i okazał się wcale nie tak bardzo skomplikowany :)
Biała kapusta duszona
Kapustę umyć, rozkroić, wyciąć głąb i pokroić na paseczki. Włożyć do rondla, podlewać wodą albo rosołem i bez pokrywki dusić. W innym garnku rozpuścić smalec. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć. Dodać podduszoną kapustę, sól, kminek. Całość oprószyć mąką i dusić aż będzie miękkie. Dodać cukier i ocet do smaku.
Smacznego :)
1 komentarz:
siema gotowalem wersje wege na masle i wyszlo naprawde zajebiescie
Prześlij komentarz